Мирис у намештају 

Ако се у намештају осећа неугодан мирис, пребришите га изнутра раствором хипермангана. Овај раствор може да се користи и за уклањање неугодног мириса црног лука са руку. Врећице чаја упиће неугодне мирисе и замирисати ормар. Можете на њих да капнете и мало етеричног уља, нпр. од лимуна или нане.

Устајали мирис у кухињи

Кад ваздух у кухињи постане устајао, може се освежити ако се у великом лонцу воде сат времена кувају шака каранфилића, три-четири мушкатна орашчића, четири-пет штапића цимета и неколико кора наранџе или лимуна. Охлађена течност може да се сипа у бочице са распршивачем и да се употреби у кухињи или било којој другој просторији у дому или канцеларији. 

Смрад из канте за смеће

Канте за смеће најбоља су места за развој плесни и бактерија које изазивају неугодне мирисе. Како би се спречило њихово накупљање, поспите пола шољице боракса или натријум тетрабората на дно канте за смеће сваки пут после пражњења.

Фото: Профимедиа

 

 

Мирис лука

Да би вам ишчезао непријатни мирис црног или белог лука са руку, истрљајте их талогом од црне кафе. Нож којим сте секли лук изгубиће неугодан мирис ако се одмах после употребе загреје изнад пламена. 

Неугодни мириси из тепиха

Посипање смесе од шоље боракса и 15 капи етеричног уља лаванде ће дефинитивно уклонити непријатне мирисе и освежити тепих. Неугодни мириси могу да се неутрализују и прскањем освеживачима одеће. Пожељно га је усисавати трипут недељно, но ако имате љубимце, и сваки дан.

Мирис пржене хране

Пре но што започнете са пржењем меса или рибе, огулите јабуку и насецкајте је на танке кришке, које потом, део по део, пропржите на уљу. Након што се уље довољно загреје, а јабуке поприме лагано смеђкасту боју, баците их и на ватру ставите друге - све док не потрошите све. Тек затим почните да пржите месо. Овим триком ћете делотворно доскочити тешком и устајалом мирису који се у стану иначе дуго задржава после пржења. 

Фото: Јутјуб принтскрин/ VRATA ZDRAVLJA

 

 

Непријатни мириси у хладњаку

Непријатни мирисе у хладњаку ће неутралисати шоља са пар кашичица свеже млевене кафе. А у случају да вам ненајављено долазе гости, неугодне мирисе од кувања ручка или недавно изнесеног смећа ће прикрити кување обичне турске каве. Она ће испунити зрак опојном аромом, а ви ћете имати спремну кафу за госте. 

Мирис купуса 

Да бисте из кухиње одстранили мирис купуса (купус, кељ, карфиол) при кувању овог поврћа ставите у платнену кесицу тврди комад хлеба да се кува заједно са поврћем. 

Мирис рибе

Уклонићете га ако руке добро истрљате сољу па потом оперете у хладној води. Да би се уклонио мирис морске рибе са посуђа, суђе треба добро изрибати талогом црне кафе па их потом опрати у хладној води.

Мирис дувана 

Да би се овај мирис одстранио преко ноћи, у просторији где се пушило оставите два до три влажна пешкира. На њих се може накапати мало омекшивача за рубље. Ујутро се неће осећати никакав мирис. У просторијама где се налази више пушача, добро је упалити свећу и оставити је да гори. Она ће врло брзо покупити сав дим и неће допустити нагомилавање новог. 

Фото: Профимедиа

 

 

Мирис влаге

Ако осећате лагани мирис влаге у дому, решите га се природним угљем. Комадић измрвите у шољу или на тањирић, може чак и у стару чарапу и сместите га у близини места где се најјаче осећа влага.

Мирис белог лука

Желите ли са дланова да одстраните мирис белог лука, у рукама трљајте першун. Потом оперите руке. Ако је мирис још ту, руке протрљајте са мало кухињске соли. Како бисте руке ослободили неугодног мириса после сечења лука, најприје их оперите, а затим освежите са мало ружине водице. 

Мирис хране у пластичном посуђу

Из пластичних посуда у којима сте држали храну уклонићете неугодан мирис ако их преко ноћи оставите у топлој води са мало соде бикарбоне.

Мирис љубимца

Након што сте опрали и очистили кутију са песком, изрибајте је мешавином литре топле воде и 60 г соде бикарбоне. Добро исперите па ставите свежи песак. Сода је и изврсни шампон за суво прање пса. Ставите је на крзно па темељито рашчешљајте. 

Ароматични дом

Ако желите да задржите освежавајуће мирисе у свом стану пробајте да закувате кришке лимуна, наранџе, менте, ванилије, каранфила или мало мушкатног орашчића. Мириси ових намирница се кувањем појачавају, а делују смирујуће и освежавајуће. А постоји и други начин. За брзинско освежење дома накапајте неколико капи есенцијалног уља на сијалице у просторијама. Након што се лампа угреје, угодан мирис ће се брзо проширити домом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".