Овај дан дочекујемо са поразном статистиком, да се једна трећина хране која се произведе у свету за људску потрошњу - око 1,3 милијарде тона сваке године баци, док истовремено скоро једна милијарда људи у свету гладује.

Из тог разлога Коалиција за доброчинство организовала је кампању "Спасимо храну, спасимо хуманост" има за циљ подизање свести о важности престанка бацања хране и повећање донација.

"Само у Србији се сваког дана баци два милиона килограма хране, а трећина произведене хране на светском нивоу. Када се зна да је угрожена егзистенција око пола милиона људи у нашој земљи, мислим да њима треба помоћи донацијом хране", истакла је Марија Батиница из фондације "Дивац".

У акцију су се укључили и ресторани који поклањају оброке одређеним угроженим групама.

Као велики проблем наша саговорница истакла је то што велики произвођачи хране бацају јестиве производе.

"На доације хране се плаћа ПДВ, а ми у оквиру кампање радимо на томе да се тај ПДВ укине до краја године и ове кампање, што ће повећати донацију хране, а много мање ће се бацати", навела је Батиница.

(Курир)