Како се наводи у саопштењу које је објавила немачка влада, Шолц и Макрон су апеловали на Путина и да се побрине за побољшање хуманитарне ситуације за цивилно становништво у Украјини.

Наводи се да су у разговору чули да ће ратни заробљеници бити третирани у складу са међународним правом, посебно Женевском конвенцијом, и да ће бити осигуран приступ представницима Међународног комитета Црвеног крста.

Фото: Профимедиа

 

 

Шолц и Макрон су са Путином разговарали и о глобалној ситуацији у снабдевању намирницама, која је поремећена услед руске агресије.

Путин је, како се наводи у саопштењу из Берлина, обећао да ће омогућити извоз житарица из Украјине, посебно морским путем.

Фото: Профимедиа

 

Такође, Путин је, како стоји у саопштењу, обећао омогућавање отварања минског појаса, које је постављено да би се заштитиле украјинске луке, као и да то неће искористити на офанзивно деловање.

Руски председник је обавестио саговорнике да је руска страна отворена за обнову дијалога са Кијевом, али их је упозорио на то колико је опасно даље "пумпање" Украјине оружјем са Запада.

Макрон, Шолц и Путин сагласни су о кључној улози Уједињених нација у постизању и спровођењу могућег договора за решавање конфликта.

Фото: Н. Фифић

 

 

Портпарол немачке владе Штефан Хебештрајт пренео је да је разговор одржан на иницијативу Макрона и Шолца и да је трајао 80 минута.

Додао је да су канцелар и председник Француске инсистирали на хитном примирју и повлачењу руских трупа из Украјине.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".