Председник Србије Александар Вучић положио је заклетву у Народној скупштини чиме је званично почети његов други председнички мандат.

Вучић се обратио након полагања заклетве.

- Не постоји већа част и обавеза од оне које ти даје да водиш своју земљу. Све то и обавезу, и дужност и част и понос добио сам од грађана на изборима. Желим да будем председник свих и за све, први по обавезама и последњи по привилегијама. Да радим више и не тражим ништа за себе, али тражим све за Србију - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин/РТС

 

- Приоритети мог другог мандата гласе: Мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад. Србија је производ наших мисли, снова и дела, наш идеал, наш циљ, свест, знање о томе где смо.

У салу Скупштине скупили су се највиши државни званичници - ту су Ана Брнабић, Синиша Мали, Александар Вулин, Јадранка Јоксимовић и многи други.

Такође, присутан је и његова светост патријарх српских Порфирије, као и представници других верских заједница у Србији. 

Фото: Принтскрин/РТС

 

Вучића је, у скупштини, дочекао Ивица Дачић. 

Вучић је заклетву положио пред старим сазивом парламента, јер још увек нису завршене изборне радње и проглашени коначни резултати на парламентарним изборима 3. априла, па нови законодавни дом још није конституисан. 

Текст заклетве:

- Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.

Фото: Принтскрин/РТС

 

Подсећамо, Александар Вучић је 3. априла победио у првом кругу редовних председнчких избора са 58,59 одсто укупних гласова изашлих бирача. 

Први мандат је започео 31. маја 2017. године, када је свечано положио заклетву у Дому Народне скупштине. 

По полагању заклетве, председник ће се обратити посланицима, а онда се вратити у зграду Председништва преко пута и званично као председник Србије у другом мандату.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".