Финска и Шведска су у позадини догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а молбу за улазак у алијансу. Турска је блокирала почетак процеса прегледа за ове пријаве.

Турски председник Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже „да” чланству Финске и Шведске у НАТО-у, јер не може да верује њиховим уверавањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана, забрањене у Турској.

- Приговор Турске чланству Шведске и Финске (у НАТО-у) је такође одлучујући корак који је предузет у име свих чланица које су до сада биле мете тероризма. Турска жели да ове земље подрже противтерористичке операције које ће спроводити НАТО чланице. Тероризам је претња за све државе чланице и земље кандидати морају да признају ову чињеницу пре него што се придруже организацији. Ако не предузму неопходне кораке, Турска неће променити свој став по овом питању - рекао је Ердоган за "Економист".

Фото: Принтскрин/www.economist.com

 

Русија је више пута приметила да је НАТО усмерен на конфронтацију. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да даље ширење алијансе не би донело већу безбедност Европи, НАТО има агресиван карактер.

Истовремено је напоменуо да улазак Шведске и Финске у НАТО не сматра егзистенцијалном претњом Русији. У међувремену, руски председник Владимир Путин је приметио да би напуштање традиционалне политике војне неутралности Финске било погрешно, јер нема претњи по њену безбедност.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".