Упркос томе што мајмунске богиње припадју групи вируса у којој се налази и вариола вера, не треба много да се плашимо, али опрезност мора да постоји, наводи проф. др Нада Куљић-Капулица.

Из Светске здравствене организације поручују да ће се број инфицираних мајмунским богињама повећати, па, сходне томе, од земаља траже додатан опрез.

У нашој земљи и даље није забележен случај поменуте заразне болести, међутим, његово појављивање и даље је могуће.

Стручњаци истичу да неће бити потребе за карантином, али да је надзор неопходан.

Предраг Жамбог истраживао је ову тему и разговарао са проф. др Надом Куљић-Капулицом, микробиологом.

- Реч је о озбиљном вирусу, о вирусу који се налази у групи где се налази и вирус вариоле вере. Овај вирус свакако представља после вариоле најозбиљну болест. Необично је што се данас дешава. Овај вирус има ендемски карактер. До сада се јављала у афричким земљама. Први пут се јавља у земљама широм света. Да ли ће вирус доћи код нас не може нико да предвиди - истакла је проф. др Нада Куљић-Капулица за Курир телевизију.

Фото: Д. Миловановић/Профимедиа

 

 

Она додаје да нема потребе за бригом.

- Мајмунске богиње се преносе и са оболеле животиње на човека. Оболели човек има симптоме, али животиња не мора да их има. Иако је вирус добио име мајмунске богиње, резервоари ових богиња су пацови и веверице. Преноси се директним контактом са оболеле коже, али и са предмета. Могу да преживе и на крастама. Углавном се болест лечи без терапије, али ако се ради о тежим ситуацијама, може се укључити нека антивирусна терапија. Колико се он може ширити, то је непредвидиво, зато што се не зна резервоар. Овде нема места паници. Ипак, човек често дира и мења природу, а када човек нешто мења, то нешто онда одговара - закључила је Куљић-Капулица.

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".