Недавно су Финска и Шведска поднеле званичне захтеве за улазак у НАТО алијансу, а финска премијерка Сана Марин важи за једног од водећих гласноговорника који се залажу за чланство у овом војном савезу.

Ова, званично најмлађа председница владе у Европи, тек је трећа жена на овој позицији у Финској.

Детињство и одрастање

Сана Марин рођена је 1985. године у Хелсинкију, главном граду Финске. Живела је у сиромашној породици оца алкохоличара и мајке хомосексуалног опредељења. Овакав брак није могао да опстане те се завршио разводом још док је Сана била дете.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

 

Фински медији пишу да јој је тешко падало то што јој се мајка преудала и почела да живи са својом партнерком, јер у то време није било популарно бити припадник ЛГБТ популације у овој нордијској земљи.

Марин је на свом блогу описивала детињство и матретирања која је трпела током школовања. Била је жртваа насилника управо због мајке лезбејке па су њену породицу погрдно називали породица дугиних боја.

Такође, она на блогу пише да је њена прича, као и приче многих Финаца, у суштини тужна.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

 

Према речима њеног професора, Марин је била просечан ђак који се није посебно истицао. Након средње школе, она уписује студије и постаје прва у својој породици са факултетском дипломом. Након основних студија, завршава и мастер из области управљања државном администрацијом.

Политика и политички почеци

Према њеним речима, интересовање за политику буди се у раним двадесетим, када је, како каже, почела да размишља на које начине је могуће побољшати друштвене околности у заједници. Са 20 година се придружила Социјалдемократској партији чија је председница постала 2020, у тренутку када има само 35 година.

Иако је претходно радила у пекари и као касирка у једном тржном центру, са свега 27 година постаје председница одбора Тампереа, другог највећег града у Финској који, са ширим подручјем, броји преко 300 хиљада становника.

Са 30 постаје посланик у финском парламенту, а до децембра 2019. обављала је функцију министарке за саобраћај и комуникације, након чега је постала председница владе.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

 

- Никада нисам размишљала о својим годинама или полу. Мислим на разлоге због којих сам ушла у политику и на оне ствари због којих смо добили поверење бирачког тела - истакла је након избора за место премијера.

Ова упорна тридесетшестогодишњакиња тренутно води коалициону владу левог центра, у којој битну улогу играју управо жене. Овај сазив извршног тела финске власти чини коалиција састављена од пет партија на чијем челу су жене, од којих је четири од пет лидерки у тренутку састављања владе млађе од 35 година.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

 

Ова чињеница наишла је на одобравање већег дела финске јавности и у медијима су се појавили наслови који позивају „да се забораве старкеље које су годинама управљале Финском“. Између осталих, овде се мисли на Мартија Ахтисарија, Урха Кеконена и Мауна Коивисту.

Ипак, избор жене левичарске политичке оријентације није се допао баш свима у Финској. По друштвеним мрежама преузимање власти од стране жена називано је вођством кармин/руж бригаде, а цела администрација на челу са Марин називана је „влада хулахопки“.

Њена влада има 19 министарстава које води 12 жена и седам мушких министара.

Приватан живот 

Као и остали млади људи њених година, Сана свој приватни живот дели са пратиоцима на друштвеним мрежама.

Пратиоце је редовно обавештавала током трудноће, објављивала је слике са летовања и венчања, а чак и слику како доји ћерку, која сада има четири године.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

 

У браку је са бившим професионалним фудбалером Маркусом Раиконеном, са којим је у љубави већ 16 година.

Почетком прошле године, Сана је завршила на насловној страни угледног часописа "Тајм". Том приликом, сврстана је међу 100 најутицајнијих младих људи на свету. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Недавно је у Финској постала вирална њена реакција након што је хокејашка репрезентација Финске освојила светско првенство. 

 

 

Афере и скандали

За младу финску премијерку везују се неколико интересантних ситуација. Наиме, Марин се нашла на удару јавности када се сликала за један модни часопис.

Део јавности био је запрепашћен када се сликала за часопис, а потом и „Инстаграм”, где се појавила у блејзеру сa дубоким деколтеом и накитом на голим грудима.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trendi & Lily (@trendimag)

 

Након ове објаве, настала је велика пометња у финској јавности. Док су једни сматрали да је такав деколте и стил провокативан, неукусан и непримерен за једну премијерку, с друге стране, Марин је добила огромну подршку, углавном женског дела јавности.  

Друга афера названа је „Доручак гејт”. Наиме, премијерка и њена породица добијали су доручак по повлашћеним ценама. За субвенционисану, јефтинију храну у Финској се плаћа порез и водила се полемика да ли Марин има право на додатак за доручак. Она је тврдила да то није знала те да ће држави вратити дуг – око 14.000 евра.

Премијерка Финске успела је да узбуркала јавност и у децембру 2019. године када је изашла у ноћни клуб, иако је претходно била у контакту са министром који је заражен корона вирусом.

- Погрешила сам. Требало је пажљивије да размотрим ситуацију - рекла је она тада.

Њена реакција уследила је након су фински медији објавио фотографију ње у препуном ноћном клубу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Сана Марин - премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".