Као једна од земаља које су најтеже погођене климатским промјенама, у Ираку су се температуре попеле до чак 45 степени Целзијуса, не остављајући становницима другог избора осим да црпе воду из резервоара Мосул за наводњавање. Фотографије приказују невероватне рушевине за које се верује да су део изгубљеног града Закхику, средишта Царства Митани, а које су изрониле после рекордне суше, преноси Њузвик.

Тим немачких и курдских археолога пожурио је да ископа и документује рушевине пре него што их вода поновно потопи. Захваљујући брзој реакцији открили су више од 100 древних глинених плоча.

Један истраживач је откриће, а и чињеницу да су остаци тако дуго преживели под водом, назвао чудом. У кратком времену стручњаци су мапирали опсежан урбани комплекс који датира од 1550. до 1350. године пре Христа. Осим палате, откривено је још неколико великих грађевина - масивно утврђење са зидинама и кулама и вишеспратна складишна зграда.

Сви су били изузетно добро очувани, упркос томе што су били под водом више од 40 година након што је палата поплављена када је брана Мосул изграђена средином 1980-их. Операцију су водили председник Археолошке организације Курдистана др Хасан Ахмед Касим, др Ивана Пуљиз са Универзитета у Фрајбургу и др Петер Пфалзнер са Универзитета у Тубингену.

Град је први пут откривен 2010. године након што је ниво воде у регији пао због суше, а стручњаци су га прогласили археолошким чудом, али тек су 2019. могли да почну да копају. 

Истраживачи се надају да ће нова открића пружити важне информације о крају града из раздобља Митани и почетку асирске владавине у регији. Град је сада поновно потпуно под водом, јер је ниво воде у акумулацији поновно порастао.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".