У Црној Гори је јутрос у 6.16 регистрован земљотрес средње јачине са епицентром пет километара југоисточно од Улциња, објавио је Сектор за сеизмологију Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе.


Јачина земљотреса у жаришту износила је 4.1 степен Рихтерове скале, што одговара епицентралном интензитету од V-VI степени Меркалијеве скале. Жариште земљотреса лоцирано је на дубини од 12 километара.

 

 

На основу нумеричког модела промене интензитета са растојањем у том региону, магнитуде земљотреса и дубине хипоцентра, земљотрес је могао изазвати само мању материјалну штету у епицентралном подручју.

Како се понашати у случају потреса:

Не излазите из стана

Истраживања показују да највише повреда настаје када људи покушају да изађу из зграде током трајања потреса

Морате знати где су носећи зидови

Ако вас је земљотрес затекао у затвореном простору, заклон можете пронаћи поред носећих зидова или довратника. Поред тога, треба се удаљити од било чега што би могло да вас повреди - стакло, спољни зидови, врата, лустери и слично.

Ако сте на улици, заштитите главу

Удаљите се од уличне расвете, електричних каблова и зграда. 

Зауставите возило

Ако сте се затекли у аутомобили када је дошло до земљотреса, зауставите га ако вам то дозвољава саобраћајна ситуација. Али, будите опрезни. Треба избегавати заустављање у близини дрвећа, зграда, надвожњака или електричних каблова.

Коришћење телефона само у случају нужде

Употреба телефона се препоручује само у крајњем случају нужде, како не би дошло до оптерећења телефонских линија.

Евакуација

Након престанка земљотреса, објекат напустите смирено, без панике и по утврђеном реду - приоритет имају мајке са децом, стари, болесни и особе са инвалидитетом. Ако је неко повређен, пружите прву помоћ или позовите Хитну помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".