- Ако су прљави, сунђери могу да раширите клице на све што додирну, од посуђа и прибора до кухињских површина и уређаја - испричала је Џенилyн Натчингс, америчка сертификована стручњакиња за сигурност хране.

Лабораторија Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (УСДА) за прехрамбену технологију и сигурност утврдила је две методе које делују на дезинфекцију кухињских сунђера и после којих поновно можете да их користите.

Фото: Профимедиа

 

 

Машина за прање судова

Сваке вечеру у машину за прање посуђа убаците и кухињски сунђер на горњу полицу, каже Џенифер Кјуинлан, доктор наука и професорка на Одељењу за прехрамбене науке Универзитета Дреxел. Топлота истовремено дезинфикује сунђер и ваше посуђе.

Микроталасна

- Пазите да је сунђер влажан, ставите га у микроталасну и држите је унутра један минут. Видећете како из ње излази пара - рекла је Куинлан. Ове две методе су 99 посто делотворне у уништавању бактерија присутних у сунђерима. 

Фото: Depositphotos

 

 

Када бацити кухињски сунђер

У неком тренутку требало би да баците сунђер. Две недеље је прилично добар век трајања типичног кухињског сунђера, каже Хатчингс.

- Ако је мењате сваке две недеље, спречићете ширење бактерија. Такође би требало да их заменити ако имају неугодан мирис којег се не можете решити или ако почну да се распадају - рекла је Хатчингс.

Ипак, истраживање из 2017. године тврди да чишћење кухињских сунђера не убија добро бактерије. Можда је боље да сунђере мењате сваке недеље него да покушавате да их очистити, преноси Инсајдер.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".