На то нам је указао портал Раскринкавање.ме у својој анализи.

На друштвеним мрежама појавила се наводна изјава мађарског премијера, Виктора Орбана, са изразито оштрим ставом о геополитичким односима и позицији његове државе у односу на рат који се одвија на простору Украјине. 

„Није ме брига за САД и Украјину. Ја сам Мађар по националности и не желим да изгубим своју државу због идиота који је направио масакр у центру Европе“. 

Први пут наводна изјава објављена је 27. марта у твиту на руском језику, а до писања ове анализе остварила је значајан број реакција Твитер корисника – 2.152 лајкова, 834 пута је ретвитована, док је 54 корисника те друштвене мреже поделило објаву уз сопствени коментар.  Овај цитат се појавио у јавности након састанка европских лидера на самиту, организованом 24. марта у Бриселу. 

Фокус самита, којем су присуствовали председник Сједињених Америчких Држава, Џо Бајден, као и путем видео снимка украјински председник Владимир Зеленски, био је на актуелној руској војној агресији на Украјину, безбедности и одбрани, енергетици, економским питањима, ЦОВИД-19 и спољним односима. 

Наводни цитат Виктора Орбана у којем је казао „да не жели да изгуби државу због идиота који је направио масакр у центру Европе“, али на енглеском језику, поделио је на свом твитер налогу директор Центра за контрахегемонистичке студије, Тим Андерсон, што је проузроковало даље ширење наводне изјаве мађарског премијера. 

Како преноси Хунгарy Тодаy, тачно је да се Орбан обратио јавности након самита, и да је, коментаришући однос и улогу Мађарске када је у питању актуелни рат, изјавио да настоји заштити националне интересе државе.  

„Поједине државе заузимају став да су на неки начин учеснице руско-украјинског рата. Став Мађарске је да је у нашем суседству у току руско-украјински рат и да не смемо бити равнодушни према људској патњи и милионима у невољи. Истовремено, постоје одређени мађарски интереси и они могу бити угрожени ратом поред нас. Као резултат тога, ми смо у опасној ситуацији, али стојимо на страни Мађарске и гледамо на ситуацију из мађарске перспективе“. 

Мађарски премијер поновио је већ изнети став, да не жели да се Мађарска непосредно укључи у рат, а што је саопштио и дан пре самог самита: 

„Можемо и морамо да бранимо све оно што је Мађарска успела да реализује у протеклих 12 година. У таквим тренуцима, свака секунда нашег времена мора бити фокусирана на изборе. Ипак, сада идемо у Брисел на два дана, јер се организује самит НАТО-а у Европи и самит Европске уније; и морамо бранити интересе Мађарске у супротности са одређеним предлозима који ће бити на дневном реду самита. Морамо спречити да будемо увучени у војни сукоб. Морамо одбацити предлоге који би резултирали ваздушним ратом са Русијом“. 

Орбанов цитат био је предмет анализе Ројтерса, чији тим није нашао доказе да је мађараки премијер заиста изјавио да „не жели изгубити државу због идиота који су испровоцирали масакр у средишту Еуропе”. Контактирајући портпарола Канцеларије за међународне комуникације Владе Мађарске који је демантовао да је Орбан то изјавио у јавности, Ројтерс је констатовао да је у питању лажна вест. 

„Цитат који се приписује премијеру Виктору Орбану не припада њему. Твит на који се позивате је лажна вест“, рекао је портпарол Ројтерсу“. 

Оригиналан текст:

У току је жесток дипломатски сукоб између Кијева и Будимпеште током којег су високи званичници обе земље размењивали увреде и доводили у питање ментално здравље оних других.

Наиме, све је започео председник мађарског парламента Ласло Ковер, који је осудио став украјинског председника Володимира Зеленског према другим народима.

Фото: З. Жестић/Танјуг

 

- Не могу да се сетим ниједног лидера земље којој је потребна помоћ да говори против било кога на начин као што је то учинио председник Зеленски, не само против Мађарске, већ чак и против немачке канцеларке - рекао је Ковер током интервјуа за мађарску телевизију Хир, преносе РИА Новости.

Председник мађарског парламента истакао је да они којима је помоћ потребна не прете, него је обично учтиво траже, а не окрећу се захтевима и претњама.

Агресивно захтевање стране помоћи Зеленског можда је последица његових "личних менталних проблема", додао је Ковер.

- Треба претити непријатељима, а не онима које желите као пријатеље. Постоји нека врста личног менталног проблема, и не знам шта се може учинити по том питању - рекао је он, а пренела Раша тудеј.

Ове изјаве изазвале су дипломатски слом у Кијеву, при чему су званичници испалили низ увреда на рачун Мађарске у целини и Ковера лично. Заменик шефа кабинета председника Украјине Андреј Сибига довео је у питање Коверово ментално здравље.

- Познајеш магарца по ушима, а будалу по брбљању. Кратки ум има дуг језик - написао је Сибига на Фејсбуку, критикујући "неприхватљиве, злобне опаске "испод просечних политичара" као што је шеф мађарског парламента".

Сличан одговор дало је и украјинско Министарство спољних послова, које је од Ковера захтевало да покаже доказе о сопственом менталном здрављу.

- Даља процена Коверових речи директно зависи од процене која стоји у његовом здравственом картону - рекао је портпарол Министарства спољних послова Олег Николенко.

Званичник је такође оптужио Мађарску да "тврдоглаво" наставља да "баца блато на Украјину и брише руске злочине", док је сугерисао да се земља "више пута" у историји нашла на страни "зла".

Кијев је више пута критиковао Мађарску због њеног уоченог недостатка подршке у текућем сукобу, као и због невољности да прекине економске везе са Русијом.

Земља је у великој мери зависна од руске нафте и гаса и премијер Виктор Орбан успео је да "избоксује" да се нафтни ембарго ЕУ ограничи на испоруке нафте поморским путем и избацивање патријарха Кирила са "црне листе" санкционисаних појединаца. Ти уступци које је издејствовао жестоко су заболели и Кијев и Брисел.

Тим Андерсон, директор Центра за контрахегемонистичке студије пренео је да је сам Орбан на критике које му је упутио Зеленски одговорио:

- Баш ме брига за државе и Украјину. Ја сам Мађар по националости и не желим да изгубим своју земљу због идиота који је направио масакр у центру Европе и са ким, са Русијом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".