Уједињено Краљевство је спремно да "припреми све представке" одбране у вези са могућом смртном пресудом коју би суд самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) могао да изрекне двојици британских држављана оптужених да су на страни Украјине учествовали у сукобима у Донбасу, изјавио је данас Доминик Раб, заменик премијера и министар правде.

- Не знам све детаље у вези с тим случајем, али наравно очекивали бисмо да се поштују закони о оружаним сукобима. Знам да ће се Форин офис побринути да припреми све представке за одбрану - поручио је Раб у уторак, преноси ТАСС.

Фото: Танјуг/АП

 

Британски држављани Ајден Ејзлин и Шон Пинер, као и држављанин Марока Садун Брахим, појавили су се јуче пред Врховним судом ДНР и дали изјаве, а након тога су саслушани и сведоци.


Државно тужилаштво ДНР је саопштило да је завршило истражни поступак у кривичним предметима против Пинера, Ејзлина и Брахима и суд је у понедељак почео да разматра њихове оптужнице.

 

Портпарол државног тужилаштва указао је да би се оптужени могли суочити са смртном казном.

Подсетимо, према Женевској конвенцији плаћеници нису признати као легитимни борци и не морају имати исту правну заштиту као заробљено војно особље редовне војске.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".