- Прошле недеље, на основу онога што поуздано знам, Американци су дали дозволу да се ракете ''Спајк'' пребаце из Немачке у Украјину, али Израел је рекао не - саопштио је Корнијчук, уз напомену да Берлин жели да изврши трансфер, преноси израелски лист “Џерузалем пост”.

Како се наводи, тиме су потврђени ранији извештаји да је Израел одбио да потпише трансфер свог противтенковског одбрамбеног система, који је произвела израелска компанија "Рафаел".

Ова компанија је већ продала противтенковске вођене ракете пете генерације "Спајка" у 18 чланица Европске уније и НАТО-а, наводи израелски лист.

Фото: Јутјуб принтскрин/The Last Battle

 

 

Корнијчук, који се управо вратио из Украјине где је из прве руке имао увид у рат који Русија води против његове земље од 24. фебруара, изразио је незадовљство због тога што Израел одбија да пружи војну помоћ Кијеву, укључујући и одбијање да лечи украјинске војнике у својим болницама.

Израел није фокусиран на рат, Украјина је скоро потпуно уклоњена из израелске штампе, а такво одсуство ратних вести, према украјинском амабасадору, показатељ непријатности израелске владе због рата, пошто је, како сматра, "лагодније ставити рат у задњи план".

- Желим да се израелска влада удаљи од своје зоне комфора и врати се у реалност. Ми тражимо од Израела одбрамбена средства попут ''Гвоздене куполе'' и слична. Као што Израел штити своје становнике код појаса Газе од ватре Хамаса, ми морамо да штитимо наше грађане, жене, децу и мушкарце - рекао је амбасадор Украјине на конференцији за новинаре у Тел Авиву, наводи израелски лист.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".