Амбасада Америке је недавно обавестила главног рабина града Сафеда, Шмуелу Елијахуу, истакнутој личности израелског национално-верског покрета, да је његова виза за посету САД укинута. Виза је отказана пре истека рока, наводи се у извештају Израел Хајома.

Амбасада је одбила да медијима коментарише ову одлуку, док је Елијаху одмах окривио своје противнике у реформској заједници.

Шмуел Елијаху, син покојног рабина Мордекаја Елијахуа, који је служио као сефардски главни рабин од 1983. до 1993. године, изазвао је критике у последњих неколико година због контроверзних изјава и судских спорова, укључујући и ону која је забрањивала изнајмљивање или продају јеврејског имања у северном делу Сафеда Арапима.

Елијаху, који је свој фокус ставио на развој веза са америчким Јеврејима, такође је критиковао Реформски покрет, ЛГБТ заједницу и жене које служе у борбеним јединицама израелске војске.

У саопштењу које је издао Елијахуов портпарол наводи се да рабину није дат никакав разлог за укидање визе, коју је имао дуги низ година.

- Наши упити показују да је ово акција антициониста, попут Реформског покрета, ентитета који често покушавају да наруше слободу изражавања и ућуткају рабина - наводи се у саопштењу.

- Након што нису успели да ућуткају рабина Елијахуа правним путем, они сада покушавају да га ућуткају користећи разне ситне методе. Нема разлога за бригу – неће успети - закључују из рабинове канцеларије.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".