Од почетка године барел "брента" је поскупео за 46 долара, и сада се креће око историјског максимума који је достигнут пре три месеца када је цена барела достигла скоро 128 долара.

А будући да малопродајне цене горива на домаћим пумпама прате кретања "црног злата" на глобалном тршту, раст цена на берзама у последњих седам дана главни је сигнал возачима да се припреме за, по свему судећи, поскупљење евродизела и безоловног бензин БМБ 95 од сутра на домаћим пумпама, под условом да се до тада драстично не промени тренд на светским берзама.

Тачан износ нових цена ових горива биће познат сутра до 15 часава, када га на свом сајту објави Министартво трговине.

Фото: Н.Скендерија

 

До тада ће важити максималне цене од 206 динара за литар евродизела, и 193 динара за литар евро премијум БМБ 95, како је утврђено 3. јуна. Тада је литар дизела поскупео за 2,5 динара, а бензина за шест динара.

Подсетимо, Влада Србије је ради спречавања већих поремећаја на тржишту горива и ради очувања животног стандарда становништва, 10. фебруара усвојила Уредбу о ограничењу цена горива на бензинским пумпама. Уредба је од тада била продужена више пута, а према последњим изменама Уредбе ограничење цена нафтних деривата је продужено до 30. јуна ове године.

У складу са Уредбом Владе Србије о ограничењу цена нафтних деривата евродизел и евро премијум БМБ 95, Министарство рударства петком најкасније до 13 часова, обрачунава просечну велепродајну цену ових енергената и доставља је Министарству трговине, туризма и телекомуникација, које најкасније до 15 часова утврђује и објављује највише малопродајне цене које ће важити у наредних седам дана.

(Курир)