Матуранти из унутрашњости Србије који желе да студирају у Београду, осим бриге како да положе пријемни испит и "упадну" на буџет, имају и додатни "задатак" - да обезбеде услове за добијање смештаја у неком од студентских домова у престоници.

Многима од њих студије зависе управо од тога да ли ће добити место у дому, јер родитељи, углавном, немају материјалне могућности да плаћају скупе приватне станове, па је навала на домове из године у годину све већа. Како би што више будућих академаца добило регресирани смештај и исхрану, у Студентском центру Београд у последњих неколико година повећавају број места за бруцоше.

Цене смештаја и хране у мензама нису мењане од 2013. године.

- У зависности од категорије собе и броја студената у њој, за смештај се издваја 1.020 динара за четворокреветну собу, до 2.230 динара месечно за једнокреветну. За сва три оброка треба издвојити 171 динар дневно, односно 40 за доручак, 72 за ручак и 59 динара за вечеру - кажу у Студентском центру.

Када је реч о процедури, бруцоши ће за пријем у домовима конкурисати у првој половини септембра, а документацију ће највероватније подносити у Студенстком дому "Карабурма", као и претходне године.

Фото: Илустрација/Фото М. Анђела/В.Н.

 

 

Иначе, право на смештај имају студенти који су уписани први пут у одређену годину на студије првог, другог или трећег степена, чије се школовање финансира из буџета, који имају држављанство Србије и чије пребивалиште није у седишту високошколске установе на којој студирају. Право на смештај имају и студенти који имају држављанство државе у региону.

Фото: илустрација В. Н.

 

 

Од документације се подносе - пријава за студентски дом (образац се купује и попуњава приликом конкурисања), оверене фотокопије сведочанстава 1, 2, 3, и 4. разреда средње школе, а пре предаје оригинала за упис на факултет - високу школу, оверити фотокопије, уверење о упису прве године студија први пут на терет буџета, уверење о просечном месечном приходу по члану породице за период од 1. јануара до 30. јуна 2022. године, које оверава надлежни општински орган из места пребивалишта кандидата, а образац се може купити на благајнама студентских домова, и индекс и лична карта на увид.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".