Чое Сон Хуи је рођена 10. августа 1964. у Северној Кореји. Преко свог очуха, Чое има блиску везу са владајућом династијом Ким у Северној Кореји. Образовала се у Северној Кореји, Кини, Аустрији и Малти и течно говори енглески језик .

Чое је високи дипломата са више од деценије искуства у Министарству спољних послова. Има много искуства у преговорима о нуклеарном програму Северне Кореје и у преговорима са Сједињеним Државама. Радила је као преводилац и помоћник у нуклеарним преговорима, посебно под првим замеником министра спољних послова Ким Кје-гваном .

Њен дугогодишњи став је да је програм нуклеарног оружја Северне Кореје једина поуздана заштита суверенитета земље . Она је рекла да су прекид војног савеза Сједињених Држава са Јапаном и Јужном Корејом предуслови за преговоре и да би повлачење САД из Кореје требало да буде процес који се може проверити.

Учествовала је и у руско-корејским разговорима, заједно са, између осталих, Владимиром Путином и Сергејом Лавровим.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Чое је била шеф одељења, заменик директора и од 2016. заменик генералног директора северноамеричког одељења Министарства спољних послова. Такође је била заменик директора Института за америчке студије (ИФАС) при министарству. У јуну 2016. Чое је постала директор одељења и директор ИФАС-а.

Сматра се да Чое има директан приступ Ким Џонг Уну. Чое је највиша жена у министарству спољних послова. Она је једна од ретких жена на тако високом нивоу у севернокорејској политици уопште. Својим именовањем за првог заменика министра спољних послова, Чое је постала жена дипломата највишег ранга икада у историји земље.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".