Он ће се, како је најављено, састати са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, са којим ће одржати и заједничку конференцију за медије.

Шаленберг у Београд долази након што је Аустрија чланицама ЕУ проследила свој „нон пејпер" о промени приступног процеса, у којем предлаже постепено укључење земаља кандидата у институције, политике и фондове ЕУ.

Аустрија је предложила постепено укључење кандидата у ЕУ због рата у Украјини, сматрајући да та криза угрожава источну суседску политику и могла би имати негативне последице по стабилност Западног Балкана.

Шаленберг и министарка за еврпопска питања Каролине Едштадлер, који су аутори "нон пејпера", указали су да проширење није само бирократски поступак већ моћан геостратешки инструмент.

-Тренутни поступак последњих година није донео никакве значајне резултате. Чак шта више, довео је до раста фрустрације и отуђења региона и ЕУ. Морамо превазићи тренутно ћорсокак тиме што анализирамо све опције-, нагласили су Шаленберг и Едштадлер у писму чланицама ЕУ.

Фото: ЕПА

 

Шаленберг, у интервјуу за Танјуг уочи посете, поручује да је веродостојна европска перспектива земаља Западног Балкана сада важнија него икада, а да Србија на европском путу увек може да рачуна на подршку званичног Беча.

На питање са којом поруком долази у Београд, Шаленберг истиче да руска агресија на Украјину може да изазове огромне негативне последице по стабилност целог Западног Балкана, због чега, како каже, долази са сасвим јасном поруком.

"Веродостојна европска перспектива је због ове озбиљне ситуације важнија него икада. Обећали смо то државама Западног Балкана, па и Србији. Зато ћу апеловати на наше српске партнере да се јасно изјасне у корист вредности европске интеграције. Србија у томе може увек рачунати на пуну подршку на свом путу у ЕУ", казао је шеф аустријске дипломатије.

После Београда, Шаленберг ће, како је најављено у Бечу, боравити у Приштини, где ће се састати са Вјосом Османи, Аљбином Куртијем и Доником Гервалом-Шварц.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".