Томизава има Алцхајмерову болест, прогресивни и неповратни неуролошки поремећај који уништава неуроне. Његови адвокати су током суђења казали да не би требало да сноси одговорност за ово кривично дело, јер његова болест узрокује деменцију, стање обележено вишеструким когнитивним недостацима као што је губитак памћења.

- За време инцидента није због деменције и алкохола, знао је шта ради - казали су.

Међутим, суд у Фукуји није се сложио с њиховим виђењем. Томизава је 31. маја осуђен на четири и по године затвора због убиства. Случај је шокирао многе у Јапану, земљи у којој расте број старије популације с деменцијом, пише Си-Ен-Ен.

ИЗБОДЕНА НА СМРТ

Томизава и Томоми живели су у његовој кући у Фукуји. У ноћи 9. септембра 2020. су се посвађали, након чега је Томизава убио унуку. Ипак, он се само сећа да је те вечери пуно пио. Али сукоб га је значајно узнемирио јер је узео кухињски нож од 17 центиметара, ушао у Томомину спаваћу собу и више пута је убо у врат.

Томизава је касније назвао свог најстаријег сина рекавши да је пронашао Томомијево крваво тело. На место догађаја убрзо је стигла полиција која је ухапсила старијег мушкарца.

Томизавино ментално стање било је главни фокус током суђења јер су лекари, адвокати и судије расправљали о томе је ли деда свесно убио своју унуку. Лекари који су проценили његово стање сматрали су да је имао мотив за убиство.

- Радило се о намерном поступку, у том тренутку је имао намеру да убије унуку - казао је током суђења форензички психијатар Хироки Накагава.

Тужиоци су рекли да је старији мушкарац био у стању да контролише своје поступке и да је "поседовао способност просуђивања између добрих и лоших активност упркос својој болести". Суд је у пресуди узео у обзир да Томизава болује од Алцхајмерове болести, али је навео да је у време убиства схватао о каквом се поступку ради.

- Окривљени је у време злочина био у стању психичке исцрпљености и имао је великих потешкоћа у просуђивању што је исправно или не, али је истовремено био у стању да почини убиство - рекао је судија Јошинобу Кавамура.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".