- Бројка од 85 милијарди ужасава. Само размислите шта су све оставили – 22.000 оклопних возила, 358.000 аутоматских пушака, 176 артиљеријских батерија, 8.000 камиона - нагласио је он.

Шугајев је такође рекао и да су Американци оставили у Авганистану и војну авијацију која укључује транспортне авионе и хеликоптере којих има преко 100 јединица.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Талибане су практично наоружали до зуба. Сам Бог зна шта се може са свиме тиме десити у будућности - додао је он.

Подсетимо, почетком августа, када су америчке снаге почеле повлачење из Авганистана, талибани су појачали су офанзиву против владиних снага.

 

 


Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.

 

 

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

(Спутњик)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".