Одлука Европске комисије да да одобрење Украјини за статус кандидата за чланство у Европској унији довела је до бурних реакција из Москве. 

Наиме, први заменик шефа Комитета Државне думе Вјачеслав Никонов рекао је за РИА Новости да Украјина неће доживети да се придружи Европској унији.

 

 


- Ово је само препорука Европске комисије, за шта није потребна сагласност. Холанђани и Данци су против тога да се одједном уђе у ЕУ. На пример, Турска је кандидат од 1999.године, а Украјина ће морати да чека дуже. Неће толико живети - рекао је Никонов, преноси РИА Новости.

 

 

Огласио се и Песков

Поводом овог догађаја свој коментар дао је и портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Песков је истакао да одобрење Украјини за статус кандидата за Европску унију захтева појачану пажњу Москве, преноси РИА Новости.

Фото: Профимедиа

 

- Ово и даље остаје друга раван, иако захтева нашу повећану пажњу. Сви знамо за интензивирање дискусија у Европи око јачања одбрамбене компоненте Европске уније, војне, одбрамбене и безбедносне компоненте, тако да постоје разне трансформације које ми наравно, посматрамо на најпажљивији начин, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ сада гледа на изгледе Украјине да постане чланица Европске уније.

Песков је рекао и да би било сјајно када би европски лидери утицали на руководство Украјине и подстицали га да трезвено сагледа ситуацију.

- Било би сјајно када би европски лидери утицали на руководство Украјине, оне који тамо доносе одлуке, да би их подстакли да трезвено сагледају ситуацију. Упркос чињеници да су они, наравно, чланови једне машине, чланови колективног Запада, они ипак разумеју потребу за наставком дијалога - рекао је Песков за „Известију“.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".