Гласачи на бирачким местима изабраће 30 чланова већа од 45 места, а владајући емир ће именовати преосталих 15 чланова, пише Ројтерс.


Веће ће имати законодавну власт и одобраваће општу државну политику и буџет, али нема контролу над извршним органима који утврђују одбрамбену, безбедносну, економску и инвестициону политику за малог, али богатог произвођача гаса који забрањује политичке странке.

Осамнаест жена је међу 183 кандидата који се надају да ће бити изабрани у 30 округа у земљи.

Фото: Танјуг/АП

 

 


Избори показују да катарска владајућа породца ал-Тани "озбиљно схвата идеју о симболичној подели власти, али и институционалној подели власти са другим катарским групама", рекао је Ален Фромхерез, директор Средњоисточког истраживачког центра Универзитета Џорџија.

Избори су одобрени уставним референдумом, а Катар ће крајем следеће године бити домаћин Светског првенство у фудбалу.

Заменик катарског премијера и министар спољних послова, шеик Мохамад бин Абдулрахман ал-Тани, прошлог месеца је описао гласање као нови "експеримент" и рекао да се од Већа не може очекивати да има "пуну улогу било ког парламента".

Фото: Танјуг/АП

 

 


Због великог броја страних држављана у Катару, који је највећи светски произвођач природног гаса, Катарци чине само 10 одсто становништва од 2,8 милиона.

Чак ни свих 10 одсто нема право гласа јер према закону за гласање, право гласа имају грађани Катара чија је породица била присутна у земљи пре 1930. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".