Иако многи мисле да произвођачи намерно остављају више "ваздуха" него чипса у самој амбалажи, истина је потпуно другачија.
Сигурно сте некада прокоментарисали колико је смешно купити чипс који је више попуњен "ваздухом" него самом грицкалицом.
Фото: Профимедиа
На ту тему су се често жалили многобројни корисници друштвених мрежа. Фоткају оно што су купили, на своје профиле објаве полупразне кесице и истичу да се ради о превари произвођача.
ак, истина је потпуно другачија. Произвођачи у омиљеној грицкалици намерно остављају простор из доброг разлога. На тај начин штите чипс од штете која може да настане током транспорта и грубог опхођења.
Прочитајте још
Приликом транспорта, кесице чипса ређају се једне на другу, а "ваздух" који се налази у њима је одлична заштита да се грицкалица не уништи. С друге стране, у кесицама се не налази ваздух, већ азот.
Кисеоник може да доведе до кварења кромпира, а влага која се у њему налази, може да учини чипс гњецавим. Како би се то избегло, произвођачи пуне амбалаже азотом, који уједно одржава чипс свежим и хрскавим.
Уколико сте се запитали да ли је азот штетан, одахните. Чак 78 одсто ваздуха који удишемо чини азот!
БОНУС ВИДЕО:
РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".