Смрт Ђорђа Балашевића потресла је многе широм земље и региона, али оставио је за собом многобројне песме и хитове који ће вечно живети.

Једна од њих је и песма “Један Саша из воза”, а она крије тајну која је мало коме позната!

Фото: Н. Фифић

 

 

 

Занимљиво је да је Ђоле инспирацију за ову песму нашао у првој љубави певачице Биље Крстић, своје куме, која се догодила током њених студија на Факултету музичке уметности. 

Певачица Биљана Крстић рођена је пре 67 година у Нишу. Одрасла је у бројној породици, уз родитеље и три сестре. Њен отац био је железничар, тако да су јој и прве успомене из детињства везане за возове, а татина пиштаљка била јој је омиљена играчка.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bilja Krstic (@krsticbilja)

 

Тај податак из њене биографије био је инспиративан Ђолету Балашевићу, са којим је крајем седамдесетих наступала у групи "Рани мраз", па је Биљани посветио песму "Један Саша из воза“.

- Рекао ми је: "Ајде, бре, Биљка, да ти посветимо једну аутобиографску". Дивно је то написао. У то време имала сам момка Сашу, а он је све лепо спаковао у песму, која се нашла на његовом првом албуму "Мојој мами уместо матурске слике у излогу" - испричала је Биља у емисији "Да сам ја неко".

Фото: В. Данилов

 

 

"Један Саша из воза ми сломио срце, и отиш'о негде у далеки свет. И рек'о ми како је волети лако, јер људи су пчеле, а љубав је цвет...“

Дугогодишње пријатељство крунисали су кумством. Увек спреман за неки штос, Ђорђе Балашевић није будућим кумовима рекао да се жени Оливером, већ их је позвао у Нови Сад под изговором да имају неко снимање, а уз пут им је напоменуо да понесу личне карте.

Фото Д. Миловановић

 

 

- Свадба је била скромна, уприличена у четвртак 7. маја 1981. године, с обзиром на то да је Ђорђу умрла мајка. Кумови су били Биљана Крстић и Јосип Бочек, које је Ђоле "преварио" рекавши да треба да снимају неку емисију на телевизији и да обавезно понесу личне карте. Ја сам имала ужасну трему, а Ђорђе је правио вицеве чак и на сопственој свадби. Када су се отворила врата код матичара и зачули се звуци "Свадбеног марша", дочекали су нас матичар и његова асистенткиња са лентама, а Ђоле је то морао да прокоментарише: "Охо - види Мис и прва пратиља!" - присетила се Оливера Оља Балашевић у једном интервјуу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ретко виђене фотографије Соње Савић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".