Тренутно се верује да до 50 руских шпијуна "оперише" у Великој Британији, спремних за акцију ако стигне Путиново наређење. Наводно је већ потврђено да Путин има шпијуне инсталиране у свим областима британског друштва, укључујући престижне јавне школе, државну службу и Доњи дом.

Британска контраобавештајна и безбедносна служба МИ5 страхује да би шпијуни могли да покушају да украду британске војне тајне и користе их против руских и украјинских дисидената.

- Морамо претпоставити да је Русија сада активна на свим нивоима британског друштва - рекао је за Мирор један обавештајни извор.

- Они прикупљају све облике обавештајних података и прослеђују их Кремљу. То може бити било шта, од каквог оружја се шаље Украјини - и у којим количинама - до сексуалних скандала политичких и војних лидера земље - додао је он.

Ова вест долази након што је један Рус ухапшен на аеродрому Гетвик прошле недеље док је покушавао да напусти земљу због сумње да је шпијунирао за Путинов режим.

- Полицајци Команде за борбу против тероризма ухапсили су у понедељак човека у 40-им годинама на аеродрому Гетвик. Он је и даље у притвору - потврдио је портпарол полиције.

Осумњичени агент је приведен док је покушавао да се укрца на лет из Уједињеног Краљевства, а његово хапшење резултат је заједничке истраге коју су спровеле јединица полиције за борбу против тероризма СО15 и обавештајна служба МИ5.

- Немогуће је тачно проценити колико руских агената има у Великој Британији - рекао је Филип Инграм, бивши британски обавештајац, додајући да постоје различите врсте обавештајних података, од руских дипломатских мисија преко тајних операција до тајних агената у земљи.

- С обзиром на нашу подршку Украјини, руска обавештајна служба ће се фокусирати на операције унутар Уједињеног Краљевства и могла би укључити регрутовање агената у политичким институцијама, одбрани и индустрији - додао је Инграм.

Шефови обавештајних у Великој Британији су у високој приправности због сајбер напада након што је раније овог месеца откривено да су руски хакери покушали да провале у мобилне телефоне неколико украјинских и европских званичника.

Виктор Жора, заменик шефа украјинске Државне службе за специјалне комуникације, каже да су телефони тих људи били изложени сталним нападима руских агената у месецима откако је Путин наредио "инвазију" на Украјину 24. фебруара.

- Видимо бројне покушаје хаковања телефона украјинских званичника, углавном у циљу ширења злонамерног софтвера - рекао је Жора на недавној онлајн конференцији за новинаре, али и потврдио да нема доказа да је било који од тих напада извршен успешно.

Страх је нарочито могућност невидљивог хаковања телефонских уређаја на даљину коришћењем софистицираног шпијунског софтвера, који се понекад назива „нулти клик“ јер не захтева никакву интеракцију са жртвом. Жора каже да су он и његове колеге свесни претње, али је одбио да коментарише да ли су такви покушаји већ учињени против њихових сопствених средстава.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".