Са доласком златног доба домаћих серија, глумачка професија је постала једна од плаћенијих у Србији. Мада су српски глумци до пре десетак година кукали како тешко живе, да имају "бедне плате" у позоришту, те да од "тезги" на малом и великом екрану једва састављају крај с крајем, данас већина само од телевизијских хонорара живи попут естрадних звезда.

Оним срећницима који заиграју у успешном пројекту, па им пође за руком да на Инстаграму намакну више од 100.000 пратилаца, може се рећи да је упала секира у мед. Јер, осим што путем ове друштвене мреже на рачун рекламе остварују компензацију у виду путовања на далеке дестинације, гардеробе, аутомобила, сатова, козметичких производа, они и одлично зарађују. Па тако за објаву узимају од 1.000 до чак 5.000 евра! Уз баснословне хонораре које имају од серија, зараде појединих глумаца досежу и до 200.000 евра на годишњем нивоу!

Наравно, нису сви срећници који од глуме и друштвених мрежа могу себи да обезбеде некретнину, као што је, рецимо, успела Милица Милша. Јунакињи сапунице "Игра судбине" исплатиле су се скоро три године проведене у студију, јер је од хонорара себи приуштила пентхаус на луксузној београдској локацији.

Фото: Д. Миловановић

 

Колико онда зарађују српски глумци, када за годину или две могу да купе стан у центру српске престонице? 

Када смо већ код дневних серија, илити сапуница, глумци са извршним продукцијама имају потписане уговоре који на месечном нивоу подразумевају 22 радна дана по 12 сати снимања, пише портал "Филмитв". Будући да им је посао загарантован на минимум девет месеци, колико је потребно да се сними око 200 епизода, они имају фиксне месечне хонораре.

По снимајућем дану они износе од 200 до 450 евра, у зависности од величине улоге и броја сцена, па се тако њихове месечне плате крећу од 4.500 до чак 10.000 евра! Занимљив је податак да снимајући дан за дете, па и бебу, стаје 100 евра, што је, такође, уносна зарада.

Фото: Тањуг/АП

 

Када је реч о драмским, висикобуџетним серијама, које имају мало епизода и обично се раде по сезонама, хонорари су немерљиво већи. За једну епизоду потребно је од пет до седам снимајућих дана. Хонорари зависе од уговора, јер неки глумци траже да буду плаћени по снимајућем дану, а неки по епизоди.

Просечна висина хонорара по епизоди износи око 1.500 евра, док велика имена узимају од 2.500 евра до 5.000 евра. Тако главни глумци за сезону од 10 или мало више епизода, коју сниме за два месеца, инкасирају од 30.000 до 50.000 евра! Они који не играју главне улоге у серијама, а налазе се на глумачкој "А листи", обично узимају до 2.000 евра по снимајућем дану.

Ван категорије је неколико глумачких асова, који, било да је реч о серији или филму, имају тарифу по снимајућем дану од 3.000 до 5.000 евра.

(Филм и Тв)

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

Фотографије са снимања филма ''Тома''

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".