Каја Калас млада премијерка Естоније забринута због тренутно све узаврелије ситуације од када је Литавнија одлучила да забрани транспорт робе која је под санкција ЕУ у руску ексклаву Калињинград, што је изазвало бес Москве изјавила је да би њена држава била у случају руског напада, сличног оног на Украјину била збрисана са мапе света, а историјско средиште престонице Талина сравњено са земљом.

Ратни планови

Каја Калас огласила се у среду да постојећи ратни планови НАТО пакта за три балтичке државе допуштају да буду прегажени пре него што поново за 180 дана буду ослобођени од стране северноаталнске алијансе, објавио је Фајнајншел Тајмс.

Она је и напоменула да је прошло више од 100 дана од када је Русија започела свеобухватну инвазију на Украјину

- Ако упоредите величину Украјине и величину балтичких земаља, то би значило потпуно уништење три земље и наших култура. Они који су од вас били у Талину и познају наш стари град и векове историје и културе које су овде-све би било збрисано са карте, укључујући наше грађане и целу нацију, истакла је она у обраћању новинарима.

Фото: гугл мапе принтскрин/Профимедиа

 

Изгуби па поврати

Каја Калас је истакла да НАТО план " прво изгуби, а онда поврати" у пракси не функционише и као директни пример нефункционисања те стратегије наводи ратне злочине, које је Русија починила у Бучи предграђу Кијева 80 дана од почетка рата и да јој се та идеја да Естонци, Литванци и Летонци морају да умру нимало не допада.

Забринутост Каје Калас се појављује у тренутку док се њена држава припрема на самит НАТО пакта који се 28, 29 и 30. јун одржава у Мадриду где би требао бити промовисан нови стратешки концепт НАТО пакта и какав одговор би требао бити Североаталнске алијансе на рат у Украјини. Иначе у Мадриду ако дође до консензуса Русија ће бити обележена као најзначајнија и директна претња безбедности алијансе.

Естонија је позвала Русију да уочи самита НАТО у Мадриду престане да прети и пумпа мишића, као и да се надају да ће Шведска и Финска постати део алијансе.

Фото: Профимедиа

 

Кајин вапај

Док млада Каја Калас тражи од алијансе да на Балтик пошаље из 30 чланица колико сад Алијанса броји 20.000 до 25.000 војника како би заштитили те три државе од руске инвазије, званичници НАТО у одговору на страх естонске премијерке уверавају са североатланска алијанса имају оперативне планове за одбрану сваког члана савеза и сваког дела територије чланица, али да се неће јавно улазити у оперативне детаље о томе како намеравају да бране Балтик од руских тенкова.

С друге стране Ингрида Шимоните премијерка Литваније која је у прошлу суботу увела забрану железничког транспорта метала, цемента и робе која је под санкцијама ЕУ у руску ексклаву Калињинград што је изазвало гнев Москве одбацила је као лаж све тврдње Кремља. Она је објаснила да путници и даље могу слободно да путују преко Литваније до и из Русије и да је санкцијама обухваћено само 1 посто терета.

Она се исто залаже за повећано присуство НАТО у региону и да је потребно ојачати коридор Сувалки дуг око 100 км који повезује Балтик са остатком Европе.

- Сувалки коридор је место од кључног значаја, не само за моју земљу, него и за Пољску, па и за НАТО, јер постоји потреба да се он одбрани и то мора озбиљно да се схвати, рекла је премијерка Литавније.

(ББЦ)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".