Власти у Мароку саопштиле су данас да је 18 миграната погинуло, а више десетина је повређено, у насилном двочасовном окршају са граничним службеницима, када је њих око 2.000 похрлило ка високој огради која обезбеђује шпанску северноафричку енклаву Мелиљу.


На десетине миграната и граничара су повређене, док је више од 100 миграната успело да пређе из Марока у Мелиљу, рекли су шпански и марокански званичници, пренео је Ројтерс.


Министарство унутрашњих послова Марока саопштило је да је у инциденту који је почео у петак у 6:40 часова, 76 миграната повређено, од којих 13 тешко, као и 140 припадника мароканских снага безбедности, од којих петорица тешко у покушају да зауставе продор миграната.

Шпанске власти су саопштиле да је у прекограничном упаду повређено 57 миграната и 49 шпанских полицајаца.

Око 8:40 часова више од 500 миграната почело је да улази у Мелиљу, скачући преко крова граничног прелаза након што су пресекли ограду, наводи се у саопштењу тамошњег представничког тела шпанске владе

Реакције званичника

Шпански премијер Педро Санчез истакао је да је овакав покушај насилног уласка у државу напад на територијални интегритет Шпаније. 

- Овде се ради о нападу на територијални интегритет наше земље - рекао је Санчез на конференцији за новинаре.

Такође, Санчез је оптужио "мафију која се бави трговином људима" за насилни напад на граници у којем је живот изгубило 18 људи. 

Премијер Шпаније је одао почаст полицајцима са обе стране границе због борбе против добро организованог, насилног напада за који је сугерисао да су га организовале криминалне групе за трговину људима.


БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".