Кад би сви знакови упозорења били очити могли би да буду делотворнији, но проблем је управо у томе што их често не препознајемо у тренутку када нам је најпотребније. С нечим попут овисности - за коју је потребно неко време да се развије - можда сте већ на путу ка дну пре него што схватите што се стварно догађа.

Из разних разлога, можемо да почномо да се преиспитујемо о властитој конзумацији алкохола или другим потенцијално овисничким понашањима. Жаљење и оптужбе често подстичу ово питање. 

Следећи рани знакови алкохолизма полазиште су за истраживање. Могу се чинити познатим или чак помало бенигним или безначајним. Међутим, ако постану чешћи и рутински током одређеног временског периода, захтевају додатну пажњу. Такође, иако су усмерени на конзумацију алкохола, ови знакови упозорења могу се применити и на друге ствари које изазивају овисност.

Фото: Профимедиа

 

 

Ево 10 раних знакова алкохолизма које не смете занемарити, а списак нипошто није коначан:

1. Ухватите себе да организујете свој друштвени живот око пијења

То може имати различите облике - можда желите да проводите више времена са пријатељима који воле да пију, уместо са онима који то не воле. Можда ћете такође одабрати останак код куће и пити сами. Останак код куће може да послужи и као оправдање за више пијења јер не морате да бринете о алкохолу и вожњи.

2. Почињете да пијете неколико пића пре него што изађете са пријатељима

Студенти то користе - идеја је да се опустите пре изласка или уштедите новац. Можете себи рећи да је боца вина јефтинија од два пића напољу, али иако можда намеравате да попијете само једно, ипак ћете се одлучити за повољнију куповину.

3. Бројите пића користећи 'алтернативну математику'

Можда нећете рачунати пића која сте попили пре изласка, јер је то било пре неколико сати, или сте јели од тада и теоретски се супротставили учинцима алкохола. Када почнете да стварате формулу да схватите колико пијете или да добијете одговор или број који желите, то треба схватити озбиљно.

Фото: Предраг Митић

 

 

4. Почињете другачије да дефинишете 'пиће'

Алкохолна пића нису сва иста када је у питању садржај алкохола. Можда ћете 'одлучити' да вино, на пример, није 'право' пиће попут вотке, а затим себи рећи да се рачунају само она 'права'. Можете да одлучите да одустанете од жестоког пића и замените га 'слабијим', али ако повећате потрошњу тих 'лакших' ствари, резултати би могли да буду исти.

5. Бринете се да ћете остати без алкохола

Ако је лоше време или алкохол није увек доступан, могли бисте да се нађете у ситуацији како купујете нешто више 'за сваки случај'. Такође, одлучили сте да довршите отворену боцу јер знате да ћете купити још па желите да је склоните с пута.

6. Запањени сте када неко врати чеп на недовршену боцу

Изненађени сте када неко не попије цело пиће - јер је то губитак доброг алкохола.

7. Нервира вас како други људи полако пију

Можда ћете пожелети да други пожуре са пићем како бисте могли да добијете још једно. Нико не жели да се истиче тиме што очито и отворено пије више од других. Наручивање још једне рунде или пуњење туђих чаша даје утисак да се у друштву пију исте количине - тако да можете да се сакријете. Изнервирате се када је пријатељима 'доста' и када желе да оду кући пре него што је вама доста, преноси Your Tango.

Фото: Shutterstock

 

 

8. Гледате фотографије и примећујете да увек имате чашу у руци

Иако је истина да фотографија бељежи само одређени тренутак, довољно тих тренутака може бити дубоко откривајуће. Можда приметите ​​да изгледате пијаније од других и да ваше лице и остатак тела изгледају другачије од онога како сте мислили или како се сећате да је изгледало.

9. Бринете се о 'рециклажи или канти за смеће'

Боце обично звецкају около и стварају огромну количину буке која би открила вашу тајну породици или комшијама, као резултат тога, можете да их сакријете и опрезно бацате, негде где вас нико не може надзирати.

10. Срећете људе који су се 'опоравили' од алкохола и видите у њима нешто што желите

Можда је то неко с ким сте пили. Можда је потпуни странац. Можда ћете почети да чујете своје обрасце пијења у њиховим причама. Такође можете да откријете да су пили из сличних или потпуно другачијих разлога. Они могу да трпе последице попут вас, или су претрпели много горе. Али видите да они живе у опоравку који их чини срећним и почнете то да прижељкујете и за себе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".