У септембру 2017. године Бернар Тапи је објавио да болује од рака желуца који се проширио и на једњак, а у јануару 2018. године се подвргао комплексној и тешкој операцији, праћеној хемотерапијом, пренос француски медији.


Најава његове болести изазвала је велике емоције међу навијачима француског проволигаша Олимпика из Марсеља (ОМ), клуба чије Тапи био власник и предводио га од 1986. до 1994. године.

У септембру 2017. године навијачи ОМ поставили су неколико транспарената око стадиона Велодром, на којима је писало "Буди храбар Нанард, ми смо с тобом".

- То је најлепша хемотерапија који сам икада примио - изјавио је тада је Бернар Тапи, ганут подршком навијача и пријатеља, у интервјуу ТВ Франс 2.

Биографија "радничког сина"
 

Рођен је у Паризу 1943. године у радничкој породици, али се као млад професионалац специјализовао за преузимање и препродају компанија са финансијским тешкоћама крајем 1970-их.

Тада је добио надимак „Зоро компанија", а пуну пословну афирмацију је остварио када је откупио произвођача спортске опреме Адидас и стекао богатство које му је омогућило да купи луксузну приватну вилу у Паризу и јахту Фоцеа.

Бернар Тапи је је 1983. године почео да улаже у спорт и прво је основао бициклистички тим, а затим је преузео фудбасли клуб Олимпик из Марсеља, који је са дна табеле водио до врха Европе, освојивши Лигу шампиона 1993. године.

Једино Звезду није могао да купи

Уложио је огроман новац у ФК Марсеј, довео многа појачања, али није успео да победи Црвену звезду у свом првом финалу. Касније су испливале шокантне приче о томе како је желео да купи победу у том финалу, а касније су и њега и клуб сличне малверзације коштале. 

Технички директор Црвене звезде у време финала у Барију 1991, Владимир Цветковић, пре више година потврдио да је на људе из клуба вршен притисак да "продају" ту утакмицу. Он је тврдио да је притисак стизао директно од људи блиских Тапију.

- Одбио сам понуду да продам финале у Барију! У старту сам пресекао. Нема ништа од тога "али". Рекао сам: играћемо за народ, играћемо за Србију. Нисам желео да неко те моје речи протумачи како Цвеле хоће да се прикаже као херој. Учинио сам само оно што ми је налагала моја савест, љубав прем Србији, овом народу, својој деци и будућим генерацијама Звезде - причао је својевремено Цветковић.


Након што је 1988. године представљен председнику Француске Франсоа Митерану успео је да искористи то познанство и своју славу и већ следеће године је ушао у политику и кандидовао се на локалним изборима у Марсељу као кандидат председничке већине.

Изабран је 1989. године, али и након тога наставио је са политичким успоном.

Изабран је на регионалним изборима 1992. године, потом и на парламентарним изборима 1993. године, а 1994. године на листи Европљани која се директно надметала са листом Мишела Рокара, бивсег премијера Француске.

Тапи је тада извојевао победу и ставио тачку на председничке амбиције бившег премијера Рокара.

Сматра се да је Бернар Тапи, упкос контроверзама које су пратиле његов професионални живот, био инкарнација друштвеног успеха средином 1980-тих, познатих као "године кеша" у Француској.

(Танјуг)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".