Бајденови коментари могу учинити да се Пол Пелоси осећа боље због угрожавања живота на путу, али можда неће учинити да се хиљаде породица које су изгубиле своје вољене због пијаних возача осец́ају боље због свог срцепарајућег губитка.

Коментари су уследили када се Бајден појавио на јануарском форуму кандидата демократа у Дес Моинеу, Ајова, 2020. године, када се појавила тема илегалних странаца.

Током свог одговора, Бајден се пожалио да многа деца илегалаца седе код куће несигурна да ће се њихови родитељи вратити кући с посла јер би их службеници за имиграцију могли ухапсити негде током дана.

Један пример који је навео је да би илегални странац могао бити ухапшен, а затим депортован након што је ухваћен у пијаном стању.

Али током својих коментара, он је такође инсистирао да не сматра вожњу у пијаном стању кривичним делом, објавио је тада Вашингтон Егзаминер.

Током форума тадашњи кандидат за председника је рекао: „Она [деца] иду у школу питајући се да ли њихова мама долази и покупи их, зар она неће бити тамо јер је агент имграционе агенције Ај-Си-Еј-а био тамо да је ухапси? Или их одведе код доктора, да неће бити тамо јер је „без докумената“ и да ће га покупити Ај-Си-Еј агент.

Затим је додао: „Мењате културу говорећи да ћете добити отказ. Отпуштени сте ако то, у ствари, урадите. Ви хапсите само у сврху суочавања са почињеним кривичним делом, а ја не рачунам вожњу у пијаном стању као кривично дело."

Снимак Бајденовог проглашења занимљив је јер је публика демократа током снимања била запрепашћена и утихнула када је Бајден одбацио тежину вожње у пијаном стању. Чак су и двојица домаћина догађаја изгледала несигурни шта да кажу на Бајденово брбљање.

Наравно, кандидат Бајден је потпуно погрешио. Много је случајева када пијани возачи могу бити оптужени за кривично дело. Иако се у раним случајевима то сматра прекршајем, може се оптужити као кривично дело за хронична, поновљена кривична дела, као и када неко умре као резултат дела, наводи Лигал Меч.

Коментар је, наравно, илустративан за Бајденов благ став према криминалу, јер је Бајден покушавао да окарактерише вожњу у пијаном стању као лакши прекршај, који није достојан да резултира депортацијом. А Бајден је реаговао на вести да се велики број хапшења илегалаца обично дешава због полицијских акција током хапшења у пијаном стању.

Године 2018, на пример, око половине од 158.000 илегалаца које је Ај-Си-Еј „административно ухапсио“ имало је оптужбе или осуде за вожњу у пијаном стању, приметио је Вашингтон Егзаминер те године.

Док је Бајден очајнички тражио начине да смањи количину депортованих илегалаца проглашавајући вожњу у пијаном стању довољно безопасном да избегне оптужбе за кривична дела, његово одбацивање прекршаја свакако поздравља супруг председнице Ненси Пелоси, Пол Пелоси.

Пелоси је заустављен и одведен у полицијску станицу округа Напа због вожње у пијаном стању након што је ударио аутомобилом 28. марта. Ухапшен је и платио кауцију од 5.000 долара, али се чинило да оптужба неће бити подигнута јер „да ли знате ко сам” изгледа да је добио дан раније у случају.

Међутим, до 23. јуна, он је званично оптужен након што су огорчени грађани почели да се питају зашто је господин Пелоси пуштен на слободу када би мало ко други имао тако благ третман.

Шта год да се на крају деси мужу председника Представничког дома, Бајденово безобзирно одбацивање вожње у пијаном стању само да би служио његовом благом опхођењу према илегалним странцима је одвратно колико и долази.

У 2020. години 11.654 људи су убили пијани возачи, што је повећање од 14 одсто у односу на 2019. годину, саопштило је Министарство саобраћаја САД. Ово није ништа мање од разарања хиљада америчких породица.

Америка је требало да буде огорчена 2020. године када је Бајден првобитно одбацио свој став о вожњи у пијаном стању, а ми бисмо и данас требали да будемо бесни због његовог бешћутног одбацивања овог заиста убиственог злочина.

(Western Journal)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".