ЛЕТО је тек почело, пред нама су тропски дани, др Данијела Јевтић из Хитне помоћи нас подсећа како да се понашамо на тропским темепературама.

- Веома често смо сведоци тога да старији суграђани излазе у неком периоду који није упутан за њих. Користити време јутарњих сати, предвече, избегавати директну изложеност сунцу, избегавати време од 10 до 18 часова, што се посебно односи на старе, болесне и на децу - каже др Јевтић.

Говорећи о заштити главе, истиче да се могу користити шеширићи, широки ободи, а када је реч о облачењу - светле боје, лагани материјали, природни материјали да кожа може да дише, што мање синтетике.

- Целокупна лајт варијанта - у смислу доста течности, затим воће, поврће, влакнаста храна, храна која има доста течности, лубенице, диње, брескве, целер, оно што помаже диурези - рекла је докторка.

Фото: принтскрин Јутјуб/Ново јутро

 

Треба водити рачуна да пацијент избалансира свој притисак јер, како каже, имамо доста притисака после ковида. За исхрану се препоручује риба, медитеранска исхрана, маслиново уље - здрав начин живота.

Веома често се дешава да људи имају феномене топлотне исцрпљености, сунчанице и топлотног удара.

- Проветрене просторије, кретање када ситуација дозволи, надоканада течности у смислу природних напитака и избегавање велике количине кафе и алкохола јер и једно и друго извлаче течност из организма - напомиње Јевтићева.

Возачи пре него што се преморе треба да користе паузе што се обично односи на дуга путовања.

Фото: Н. Скендерија

 

 

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".