Проводио је дане ван очију јавности, претећи Западу нуклеарним ударима и обрушавајући се на Русе који су против рата, називајући их „олошем“. Али у јуну се појавио „нови“ Путин, који подсећа на његов предратни имиџ: опуштен, стрпљив и самоуверен, пише Њујорк тајмс.

Недавно се упоредио са првим руским царем Петром Великим. Говорећи на економској конференцији у Санкт Петербургу, он је одбацио идеју да би санкције могле да изолују Русију и рекао да више штете Западу. А у среду је осмехујући се корачао преко сунцем окупаног аеродрома у Туркменистану, скидајући сако са рамена пре него што је ушао у своју блиндирану лимузину руске производње и упутио се на самит пет земаља.

Посета Таџикистану и Туркменистану је прво Путиново путовање у иностранство од инвазије на Украјину и његово прво вишедневно путовање ван земље од пандемије. Очигледно је осмишљен као одговор на самит НАТО-а у Мадриду, где су западне земље објавиле нову стратешку визију, са Москвом као главним противником.

Фото: АП

 

Путин је такође послао поруку Русима и свету да се, упркос борбама у Украјини, Кремљ враћа у рутину. Путовање је било најновији корак у широј трансформацији Путина која је постала очигледна последњих недеља.Он је претходно присуствовао самиту БРИКС-а, који се одржао виртуелно.

Руски лидер полако напушта режим ратне кризе и враћа се у ореол мирног, патерналистичког лидера који штити Русе од опасности које долазе из света. Такво понашање сугерише да Путин верује да је стабилизовао своје ратне напоре и свој економски и политички систем, након почетних војних неуспеха и лавине западних санкција.

- Први шок је прошао и показало се да ствари и нису тако лоше -  рекао је Абас Гаљамов, бивши Путинов говорник, описујући председникову перспективу.

Али промена Путина такође показује да се он враћа својим старим инстинктима и игнорише ризике који још увек лебде над његовим плановима. Украјина која не показује знаке предаје, јединство и ширење НАТО-а и крхки мир на унутрашњем фронту где се још увек дешавају последице санкција и последице смрти и разарања рата.

- Он разуме да је његов легитимитет заснован на томе да буде јак и активан, да делује и да побеђује. Парализа и одсуство из јавности су за њега као смрт. Тако да је победио себе - рекао је Гаљамов, сада политички консултант који живи у Израелу.

Путинова кључна порука ове недеље је да је глобална изолација Русије далеко од потпуне и да га декларације на самиту НАТО-а не забрињавају. Његово путовање у Централну Азију било је значајно не само зато што је то био први пут да је напустио земљу од покретања инвазије 24. фебруара, већ и зато што је спроводио строге мере предострожности од пандемије. Након што је у уторак одлетео у Душанбе, главни град Таџикистана, на састанак са председником земље Емомалијем Рахмоном, Путин је тамо преноћио. То је први пут да је провео ноћ ван Русије од јануара 2020.

Путин је слетео у Туркменистан у среду на окупљање лидера пет земаља које окружују Каспијско море, укључујући Азербејџан, Казахстан и Иран. Самит је био од великог значаја јер Русија настоји да прошири свој утицај у том економски виталном и енергетски богатом региону, а истовремено жели да попуни вакуум моћи који је за собом оставило америчко повлачење из оближњег Авганистана.

Фото: Профимедиа

 

Тај скуп је уследио после Путиновог сукоба са казахстанским колегом. Бивше совјетске земље су део руске сфере и ризикују судбину Украјине ако крену против Кремља, наговестио је Владимир Путин када је разговарао са казахстанским лидером Касимом Зомартом Токајевим у Санкт Петербургу.

Путин је на самиту поклонио две ручно рађене сабље и шаховску гарнитуру са Урала Гурбангулију Бердимухамедову, ексцентричном бившем лидеру Туркменистана, који је славио 65. рођендан. Након тога, Путин је одржао кратку конференцију за новинаре за неколико новинара који су га пратили, одбацивши идеју да је његова инвазија на Украјину имала супротан ефекат тако што је навела Шведску и Финску да теже чланству у НАТО-у. Украјина, која је савезник Запада, рекао је, била би много већа претња од две нордијске земље. Он је прокоментарисао и физички изглед западних лидера, одговарајући на шалу британског премијера Бориса Џонсона о томе да се слика полугола на коњу као Путин.

Мислим да би то у сваком случају био одвратан призор“, рекао је руски председник.

Путин често ћути у периодима високог притиска. Такав је био и уочи инвазије, након што је више од месец дана јавно говорио о Украјини. У недељама након инвазије прошло је неколико дана, а да се он није појавио пред камерама.

Путинова изолација је појачана пандемијом, а праћена је великим изливима беса и незадовољства усмереним на Запад. У свом говору којим је најавио почетак инвазије, он је Запад предвођен Американцима назвао „империјом лажи“ и запретио свим земљама укљученим у сукоб „последицама са којима се никада у својој историји нису суочили“. Путин се у марту обрушио на прозападне Русе, описујуц́и их као „олош и издајнике” које би друштво испљунуло „као муву”.

Али недавно је Путин постао мање претећи и враћа се свом опуштенијем имиџу. Руски лидер је упоредио своју борбу са освајачким ратовима Петра Великог у 18. веку, јасно стављајући до знања да себе види као историјску личност у вишегодишњој потрази за враћањем изгубљених земаља и славом Русији.

Фото: Профимедиа

 

Чини се да је његова стратегија сада чекање јер очекује да ће одлучност Запада посустати под економским притиском и да ће се влада украјинског предсједника Владимира Зеленског распасти док Русија напада његове снаге и градове. Путин вероватно очекује да председник САД Џо Бајден постави границе америчке помоћи Украјини, како би избегао шири сукоб.

Путин није поменуо Украјину или обрачун са Западом у свом осмоминутном говору у Туркменистану у среду, што је још један знак да планира да се врати рутини. Уместо тога, говорио је о руским напорима да унапреди транспорт и туризам у региону и да се ухвати у коштац са загађењем и рибарством.

Први каспијски брод за крстарење, рекао је он, испловиће следеће године из руске области Астрахан у делти реке Волге. Име брода - Петар Велики.

(Нет.хр)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".