Прошлог месеца, Емануел Макрон је видео да је његова коалиција пала за 44 места испод цензуса потребног за апсолутну већину током парламентарних избора у Француској, освојивши само 245 места од потребних 289. У даљем удару, политичка ривалка Марин Ле Пен довела је своју странку до своје највеће заступљености у доњем дому, док левичарски блок Нупес, предвођен Жан-Ликом Меланшоном, сада чини највећу опозициону снагу, преноси британски Експрес.

Путин је понижен након што је руска морнарица потопила један од својих бродова

Само неколико дана након ове кризе, француског председника је погодила још једна, и био је приморан да одбије оставку премијерке Елизабет Борн, која је у тој улози била тек месец дана.

Макрон сада мора да формира владајућу коалицију или да предводи мањинску владу која ће морати да уђе у преговоре са противницима на основу закона.

Ако то не успе, суочава се са ноћном мором да распише ванредне опште изборе - само неколико недеља након што је освојио други мандат.

Фото: Танјуг/АП

 

Али након недавне изборне катастрофе, француски председник ће можда бити приморан да попусти под притиском кампање за Фрегзит и распише ванредни референдум о чланству Француске у Европској унији.

Ерик Ноире, члан кампање Генератион Фрегзит, рекао је за британски Експрес: „Макрон је оличење европеизма и сада је толико ослабљен да можда неће моћи да влада.

- Наравно да ће се, силом прилика, питање нашег чланства у ЕУ наметнути јавној расправи и постати централно у њој. Опозиционе странке ће, ако желе да буду кредибилне, све више морати да заузимају јасне ставове и обавезе према ЕУ.

- У најмању руку, мораће да се залажу за референдум о нашем чланству у ЕУ као Уједињено Краљевство. Председник покрета Шарл-Анри Галоа упозорио је да би притисак да напусти ЕУ ускоро могао значајно да порасте на Макрона након његовог катастрофалног резултата на парламентарним изборима.

Фото: АП/Lewis Joly

 

- Мислим да праве патриоте имају историјску прилику да се уједине током европских избора. Ову унију треба направити око једне идеје: референдума о чланству у ЕУ.Мислим да је то најбољи начин за нас да завршимо Фрегзит. Галоа је рекао да је чињеница да Макрон сада нец́е моћи да доноси законе без подршке других странака представља „одличну вест за француски суверенитет“.

Он је упозорио да је легитимитет француског председника сада „оштећен” и да се суочава са великом тешком борбом да „наметне своју еврофанатичну агенду”. Председник покрета каже: „Макрон има релативну већину. То значи да неће моћи да доноси законе без подршке других партија. Ово је веома добра вест за француски суверенитет.

- Његов легитимитет је нарушен и он ће се још више борити да наметне своју еврофанатичку агенду.

Након своје изборне катастрофе, Ноире је упозорио француског председника „једноставно више нема предност“ и „више није господар игре“.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".