Рускиња са казахстанским пасошем Јелена Рибакина постала је нова шампионка Вимблдона након што је у финалу победила Тунижанку Унс Џабир са 2:1 у сетовима (3:6, 6:2, 6:2).

Фото: Танјуг/АП

 

После нешто лошијег старта и изгубљеног првог сета (3:6), Рибакина је у другом сету потпуно преузела контролу над мечом и ни у једном тренутку није испуштала предност. 

Други сет је добила рутински резултатом 6:2, а у истом ритму је започела и трећи сет те је одмах одузела сервис противнице.

Фото: Танјуг/АП

 

Иначе, ово је био први пут у историји да су се за титулу на Вимблдону у женском синглу бориле тенисерке из Туниса или из Казахстана. 

Рибакина је рођена у Москви пре 23 године, али игра под заставом Казахстана. Тренутно се налази на 23. месту на WTA листи. 

 

Пре финала млада тенисерка се нашла на удару британских новинара који су инсистирали да прича о њеној промени држављанства. 

Како је тада навела, за такав потез се одлучила јер није била задовољна висином помоћи коју је добијала од Руске тениске федерације. 

 

 

Једно од постављених питања било је и да ли се осећа као да представља Русију на Вимблдону?

- Већ сам одговарала на та питања. А поновићу и сада. Већ дуже време играм за Казахстан. И заиста сам срећна због тога. Веровали су у мене и не поставља се питање како се осећам. Играла сам и на Олимпијским играма и Фед купу – рекла је тада Рибакина.

Фото: Танјуг/АП

 

Ипак, то Британцима није било довољно те су наставили у сличном стилу. Следеће питање је било да ли се осећа и даље као Рускиња, с обзиром да је рођена у Москви, главном граду Русије. 

- Шта вам то значи како се осећам? Зашто помињете Русију? Дошла сам овде да играм на највећој позорници. Саосећам са онима који нису могли да дођу овде, али ја сам овде само да бих играла - одлучно је рекла Рибакина. 

Подсетимо, Вимблдон је ове године забранио учешће руским и белоруским тенисерима и тенисеркама због руске специјалне операције у Донбасу. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Атрактивна издања Ане Ивановић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".