Певачица Неда Украден музичку каријеру започела је 1967. када је снимила прву песму “Игра без краја” с којом је наступила на првом фестивалу Ваш шлагер сезоне и освојила награду као најбољи дебитант.

Почетком 80-их почела је да ради с Ђорђем Новковићем и Рајком Дујмићем, а већ 1982. снимила је поп албум “То мора да је љубав”, који је продат у 350.000 примерака, који је отворио ново поглавље у Нединој каријери.

Фото: Инстаграм принтскрин/neda.ukraden

 

Сви следећи албуми досегнули су големе тираже: “Очи твоје говоре” (1984.) више од 250.000 примерака, “Хоћу тебе” (1985.) с хитом “Зора је” више од 500.000 примерака.

Њен мегахит “Зора је”, из пера Ђорђа Новковића, преведен је на 13 језика. Марина Туцаковић  је за поменуту песму написала само један стих - "Суза је из ока канула" и зарадила више од 100.000 евра, како је својевремено испричала Неда.

Фото: Архив Новости

 

- Песму ми је написао покојни Ђорђе Новковић и нас двоје смо се неколико пута посвађали око самог наслова песме. Прво смо је назвали 'Јоване, зора је', па 'Милане, зора је'. Последња и коначна верзија је 'Зора је'. На крају сам позвала Марину Туцаковић која је написала само један стих, а то је: 'Суза је из ока канула'. Њој је тај стих донео више од 100 хиљада евра - рекла је Неда једном приликом.

Фото: Милена Анђела

 

Године 2008. Неда Украден снимила је спот за песму Зора је сванула, а место које је изабрано за снимање спота било је острво Паг. 

Занимљиво је то да је песму 1987. године обрадио Piet Veerman под називом "Sailin’ Home", а његова обрада продана је у 1.100.000 примерака широм Европе.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Уснија Реџепова - ретроспектива каријере

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".