Број смртних случајева од ковид-19 у Мађарској, као и број новозаражених порастао је током викенда на највиши ниво од почетка четвртог таласа пандемије, показују владини подаци који су данас објављени.


Здравствене власти су регистровале 1.492 новозаражена и 31 смртни случај током претходна три дана, чиме је укупан број заражених од ковид-19 порастао на 824.876, а број преминулих на 30.230, пренео је Ројтерс.

Иако су најновије бројке још увек мање него током претходних таласа пандемије, они указују на тренд погоршавања ситуације.

Мађарска је користећи милионе доза руског Спутњика В и кинеског Синофарама, као и западних вакцина у поцетку била једна од најуспешнијих земаља у Европској унији када је реч о вакцинацији.

Међутим, када је ниво вакцинације достигао око половину популације, темпо је нагло успорен упркос молбама владе премијера Виктора Орбана да се грађани вакцинишу.

Према најновијим подацима, 5,66 милиона, од око 10 милиона становника Мађарске, у потпуности је вакцинисано, а 804.000 људи је примило и трећу дозу вакцине.

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".