Током Првог чеченског рата, заједно са оцем, био је у редовима чеченских сепаратиста и борио се против руских оружаних снага, а од 1996. радио је као помоћник и лични телохранитељ свог оца, Ахмат-Хаџи Кадирова, у то време једног од вођа сепаратиста и антируског покрета у Чеченији, који је Русији прогласио "џихад".

У Другом чеченскм рату прешао је на страну савезне владе. Током председништва Ахмата Кадирова, Рамзан је био шеф службе безбедности председника Чеченске Републике.

Фото: Профимедиа

 

Дана 10. маја 2004. године, дан након смрти оца, именован је за првог заменика председника Владе Чеченске Републике. Државни савет и влада Чеченије обратили су се руском председнику Владимиру Путину са захтевом да промени законодавство како би Кадиров могао да се региструје као кандидат за место председника Чеченије.

Кадиров је после именовања за заменика премијера објавио намеру да постигне мир у Чеченији. Обећао је да ће лично ликвидирати терористе Шамила Басајева.

У септембру 2004. Кадиров је са припадницима своје службе безбедности и полицајцима из чеченског пука ППС опколио велики одред (процењено на око 100 људи) тзв. „Гарџари “ Аслана Масхадова , предвођени шефом његовог личног телохранитеља, Ахмадом Авдорхановим , између села Алера, округ Курчалојевски и Месхети, Ножај-Јуртовски. Током вишедневни борби, према Кадирову, убијено је 23 милитаната, док су код Кадирова убијена 2 полицајца, а 18 рањено. Авдорханов је отишао, Кадиров је тврдио да је тешко рањен.

Фото: Профимедиа

 

2005-2007 био је председник владе Чеченске Републике.

Кадиров је 12. августа 2010. године послао званично писмо Парламенту Чеченске Републике са захтевом да промени име највишег званичника Чеченске Републике. Кадиров је свој став објаснио чињеницом да „у једној држави треба да постоји само један председник, а у регионима се прве особе могу звати шефови република, шефови администрација, гувернери и тако даље“. У наредних неколико година иницијативу Рамзана Кадирова подржали су и шефови других република – субјеката Руске Федерације, који су такође променили назив функције из „председник“ у „шеф“.

На изборима за шефа региона 2021. године поставио је светски рекорд са 99,7 одсто гласова.

8. марта 2022, након што је Русија извршила инвазију на Украјину, Јапан је увео личне санкције против њега.

Приходи

Кадиров је крајем 2020. постао најбогатији међу шефовима руских региона. Према декларацији за 2020. зарадио је 381,19 милиона рубаља. Такође је имао две земљишне парцеле површине 3.668 и 28.361 м² и стамбену зграду површине 2.344,3 м². А иза супруге је стан од 209,8 м².

Лични живот и породица

Има чин – генерал- мајор милиције (2009) и војни чин – генерал-потпуковник (2022).

Рамзан Кадиров је ожењен мештанком Медни Мусаевном Аидамировом (рођеном 7. септембра 1978, коју је упознао у школи. Медни ради као модни дизајнер и у октобру 2009. основао је модну кућу Фирдавс у Грозном , која производи муслиманску одећу. Имају десеторо деце: четири сина - Ахмата (назван по његовом деди), Зелимкана, Адама и  Абдулаха; шест ћерки - Аисхат - министарка културе Чеченске Републике од 2021, директорка модне куће Фирдавс од 2016, Карина, Кхеди, Табарик, Асхура и Еисхат. Два усвојена сина, Кадиров је усвојио 2007.

Фото: Профимедиа

 

Мајка Рамзана Кадирова, Аимани Несиевна Кадирова, је на челу Фондације Ахмат Кадиров, која води обимне добротворне активности у републици и истовремено контролише многе велике некретнине у Чеченија преко компанија у којима је фондација суоснивач. Године 2006, Аимани Кадирова је, на захтев Рамзана, усвојила 16-годишњег ученика сиротишта Грозни, Виктора Пиганова. Аимани је 2007. године, поново на његов захтев, усвојила још једног 15-годишњег тинејџера.

Високо образовање и дипломе

24. јуна 2006. године одбранио је тезу на Државном техничком универзитету Дагестана за звање кандидата економских наука на тему „Оптимално управљање уговорним односима између главних учесника у грађевинској индустрији“

27. јула 2006. године изабран је за почасног академика Академије наука Чеченске Републике. Кадиров је 2006. године добио и звање почасног професора Модерне хуманитарне академије.

19. јуна 2007. године добио је звање почасног професора Чеченског државног универзитета.

Спорт

Рамзан Кадиров је мајстор спорта у боксу и на челу је Чеченске боксерске федерације. Према информацијама агенције РИА Новости , он је „до 2000. био познат углавном по својој спортској каријери: учествовао је на многим боксерским такмичењима“. Новинар Вадим Речкалов је тврдио: „Спортисти Јужног федералног округа које сам интервјуисао, укључујући Рамзанове вршњаке, нису чули за боксера Кадирова. Да бисте добили мајстора, морате доћи до руског финала или победити друге мајсторе. Да је Рамзан ово урадио, боксери би знали”.

Још један хоби Рамзана Кадирова су тркачки коњи. Процењује се да поседује педесетак коња који се држе у Русији и иностранству, освајајући и освајајући награде на престижним такмичењима у Русији и иностранству, укључујући, на пример, Велику све руску награду (Дерби) и Мелбурн куп . Кадировљеве оптужбе за кршење људских права довеле су до тога да су његови коњи забрањени за такмичење у Сједињеним Државама.

Од 2004. до 2011. Кадиров је био председник фудбалског клуба Терек, 2012. је постао његов почасни председник. Кадиров је на челу спортског клуба Рамзан, који има огранке у свим регионима Чеченске Републике.

У августу 2010. изабран је за председника Шаховског савеза Севернокавкаског федералног округа.

У октобру 2016. године, синови Рамзана Кадирова су учествовали у показним борбама по ММА правилима на турниру Гранд Прик Акхмат-2016. Учешће деце (10, 9 и 8 година) на турниру без кациге и јастучића изазвало је незадовољство председника Савеза ММА Русије Федора Емелианенка.

Фото: Профимедиа

 

Друштвене мреже

Кадиров је активан корисник услуге Инстаграм . Почео је да одржава налог у фебруару 2013. године , постављајући и протоколарне и личне слике. Убрзо је имао десетине хиљада претплатника, у коментарима, корисници - становници Чеченије објављују жалбе, поруке о тражењу посла. У марту 2013. Кадиров је створио Министарство за организацију интеракције између владе и цивилног друштва, на чијем челу је био један од најактивнијих претплатника. Кадиров се 5. марта 2015. регистровао на друштвеној мрежи ВКонтакте, аргументујући ову одлуку са намером да подржи руске мреже и као одговор на бројне захтеве.

Кадиров је 23. јуна 2015. затворио јавни приступ свом Инстаграм налогу. Да би се погледао садржај политичара, требало је тражити дозволу. Од новембра исте године приступ је поново отворен.

Према резултатима 2015. године, Рамзан Кадиров је најцитиранији руски блогер.

Дана 23. децембра 2017. блокиран је његов Инстаграм налог, а такође је блокиран и Фацебоок налог . Медији су блокирање повезивали са укључивањем Кадирова на америчку листу санкција. Као одговор, он је најавио стварање нове чеченске друштвене мреже, Милистори, „која ни на који начин није инфериорна у односу на иностранство“.

JEDINICA AA KADIROV U AKCIJI: Snimak borbi - Ramzan objavio

У августу 2021, Кадиров је проглашен за „најбољег мобилног извештача“ од стране републиканског ТВ канала Грозни због свог мобилног видео извештавања. И добио је награду од 45 хиљада рубаља за „квалитетан садржај, плодоносан рад и активну помоћ у извештавању о догађајима који се дешавају у региону“.

Фото: принтскрин/Рамзан Кадыров

 

Кућни љубимци

Кадиров има питбула по имену Адик. 15. јуна 2022. године, током рата између Русије и Украјине, руски војници су га украли од војске из Азовстала и поклонили Кадирову. Кадиров је украденог пса преименовао у Борза.

БИВШИ САРАДНИЦИ СЛУЖБЕ: Слике Кадирове јединице из борби

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".