Министарство спољних послова Србије уручило је протестну ноту мисији Пољске у ОЕБС-у зато што Збигњев Рау, шеф пољске дипломатије, у својству председавајућег ОЕБС-а није испоштовао принцип статусне неутралности ове мисије према Косову и Метохији током посете Приштини, преносе Новости.

Председавајући ОЕБС-а Рау се састао са представницима власти у Приштини иако су у кабинетима његових домаћина биле истакнуте заставе тзв. Косова, чиме је прекршена статусна неутралност.

Рау је разговарао са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и са министарком спољних послова Доником Гервалом, док су иза њих биле постављене заставе тзв. Косова.

У протестној ноти Републике Србије је исказано разочарање и наведено да Србија доследно истиче неопходност поштовања статусно неутралне позиције ОЕБС-а према Косову и Метохији на састанцима и догађајима ОЕБС-а, у документима ове организације, раду на терену, укључујући посете Приштини званичника и представника ОЕБС-а.

Упркос томе, указано је да су ови принципи упадљиво прекршени током посете председавајућег Збигњева Рауа Приштини, јер је дозвољено да се састанци представника приштинских власти са Рауом представе као званична државна посета.

У ноти се подсећа и да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација остаје једини правни оквир за присуство и активности ОЕБС-а у јужној српској покрајини.

На то је пре три дана указао и шеф српске дипломатије Никола Селаковић приликом посете Збигњева Рауа Београду.

Фото: Н. Скендерија

 

- На нашој територији имамо две мисије ОЕБС-а једна је у Београду, друга у Приштини. Влада подржава рад мисије на КиМ као најуверљивијег статусно неутралног присуства, чији се рад базира на Резолуцији 1244 - рекао је Селаковић на заједничкој конференцији са Рауом.

Из истог разлога Србија је исказала протесте и прошле године када је Швеђанка Ан Линде, као председавајућа ОЕБС-а, прекршила статусну неутралност ове организације када се приликом посете Приштини са председницом Вјосом Османи сликала испред косовске заставе, као и када се генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид састала са Аљбином Куртијем и Османи у њиховим кабинетима у којима су биле истакнуте заставе самопроглашене државе.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".