Шпорет је прави мултиталенат. Било да се пече, крчка или грила, нема шта шпорет не може. Постоји неколико ствари и намирница које никако не би смели стављати у шпорет, нити за печење, а ни за подгревање. Последице би могле бити прилично опасне.

Фото: Профимедиа

 

 

1. Незаштићена храна

Никада не би смела стављати посуђе или храну у шпорет без одговарајуће посуде. Ако је ставиш директно на решетку, врло масна или слатка храна може изгубити воду и масноће, које потом капну на дно шпорета. Ове течности не само да запрљају шпорет, него у најгорем случају њихово спаљивање може створити опасан пожар. Стога је најбоље јело ставити у прикладну посуду, попут лима за печење или послужавника отпорног на шпорет.

2. Пластика

То би заправо требало знати. Будући да не постоји сигурна пластика која је прикладна за шпорет - без обзира на то колико је ниска поставка топлине! Ни Tupperware, нити једнократне посуде не смеју се користити за печење или загревање. Могу се отопити на врућини или испустити штетне хемикалије када се загреју.

3. Хладно или оштећено стаклено посуђе

Наравно, у шпорет се може користити стаклена ватростална посуда или тањир за торту. Међутим, температурна разлика између стакла и шпорета не сме бити превелика, јер то може довести до температурног шока и на тај начин узроковати пукотине у хладном стаклу или чак експлозију. Стога никада не смеш стављати стаклене посуде из фрижидера директно у шпорет.

4. Папир

Овде нису само папирнати убруси табу, популарни воштани папир, који је намењен за покривање хране, никада не сме бити у шпорету. Оба нису отпорни на топлину и топе се у шпорет. Једини изузетак наравно: папир за печење.

5. Мокри држачи за мокре лонце

Чак ни мокрим предметима није место у твом шпорету. Нарочито мокри или влажни држачи лонаца, кухињске крпе и слично могу бити опасни. Било која вода у шпорету директно се претвара у пару, што може довести до неугодних опекотина.

(Еспресо)