Досад је, како наводи агенција АП, под талибанском влашћу младим авганистанским девојчицама било дозвољено да се врате у основну школу, али је старијим девојчицама било забрањено да иду у средњу школу док већини жена није било дозвољено да се врате на посао.

Председник Макрон је за радио "Франс-Интер" рекао да би светске силе требало да кажу талибанима следеће:

"Апсолутно морате да дате младим девојкама у својој земљи будућност, а то је једна од ствари које ћемо сагледавати пре него што вас признамо."

Навео је да је једна од његових брига чињеница да ли ће се свим девојчицама дозволити да се врате у школу.

Макрон је, такође, казао да ће то питање покренути на предстојећем самиту земаља Г20 у Риму, који треба да се одржи касније овог месеца, преноси АП.

Између осталих услова који су потребни за признање, требало би да буде и талибани који ће дозволити наставак хуманитарних операција, али и који ће осудити и одбити сарадњу са "исламистичким терористичким групама" у региону, поручио је француски председник.

Макрон је оценио да такве услове не би требало да постављају само западне земље, већ би требало и да „убеде земље региона, које немају нужно исте вредности као ми по свим питањима, да делују заједно“.

На састанку који се прошлог месеца одржао на маргинама Генералне скупштине Уједињених нације, земље Г20 расправљале су о слању јединствене поруке талибанима.