Француски председник Емануел Макрон позвао је данас на наставак мировних преговора између Израела и Палестинаца, који су дуго у застоју, како би се спречило да тензије поново прерасту у сукоб.

Говорећи заједно са палестинским лидером Махмудом Абасом у председничкој палати у Паризу, Макрон је оценио да је ситуација у источном Јерусалиму и на палестинским територијама и даље „више него забрињавајућа“, преноси АП.

- Сви знамо да нова спирала насиља може да почне сваког тренутка. Морамо покушати да спречимо ову претњу која подрива животе и Палестинаца и Израелаца - навео је Макрон, преноси АП.

Краткорочно, истакао је Макрон, то значи да се укину једностране мере Израела на Западној обали, укључујући ширење јеврејских насеља и премештање палестинских породица из њихових домова, јер су те акције „супротне међународном праву“.

Он је поновио да је спреман да мобилише међународну заједницу са циљем да дође до наставка преговора између Израела и Палестинаца, који би на крају требало да донесу "праведни и трајни мир".

Абас је нагласио да Израел мора да заустави „унилатералне акције, поготово изградњу нелегалних насеља“ која „на комаде секу територију коју Палестинци сматрају својом“, наводи АП.

Раније овог месеца, Макрон је у Јелисејској палати угостио привременог израелског премијера Јаира Лапида и позвао га да обнови преговоре о миру са Палестинцима.

Лапид, за кога се очекује да ће остати у улози премијера до избора у новембру, подржава „решење о две државе“, које се први пут помиње далеке 1937. године, а подразумева да на спорном подручју Израелци и Палестинци не могу живети у једној земљи, али као привремени лидер, он није у позицији да спроводи било какве значајне дипломатске иницијативе, наводи америчка агенција.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".