Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да би прекид ватре са Русијом без повратка изгубљених територија само продужио рат.

У интервјуу за "Вол стрит џурнал" он је упозорио да би прекид ватре који би Русији омогућио да задржи украјинске територије одузете од почетка напада у фебруару само подстакао још шири сукоб, дајући Москви прилику да обнови своје снаге и наоружа се за следећу рунду.

Зеленски је, такође, говорио и о артиљеријским ракетним системима високе покретљивости (Химарс) које су испоручиле САД, рекавши да су западне залихе Химарса, иако праве материјалну разлику, много мање од онога што је Украјини потребно да би преокренула ток.

- Замрзавање сукоба са Руском Федерацијом значи паузу која даје Руској Федерацији могућност да одмори - истакао је он.

Фото: Профимедиа

 

 

Како је додао, друштво верује да прво морају да се ослободе све територије, а да онда може да се преговара о томе шта да се ради и како да се живи у вековима који су испред нас.

- Најхитније су потребни системи противваздушне одбране који би могли да спрече Русију да испаљује ракете дугог домета на мирољубиве градове стотинама километара од линија фронта - додао је Зеленски.

Говорећи о споразуму потписаном са Русијом о поновном покретању извоза житарица, Зеленски је рекао да би дипломатски уступци Москви могли донекле стабилизовати тржишта, али да ће само обезбедити привремени предах и донети бумеранг у будућности.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".