Овог викенда ће, према прогнози, у Србији бити тропске врућине, па је потребно да обратимо посебну пажњу на то шта једемо и пијемо, али и како се облачимо и понашамо. Докторка је истакла и да су два периода дана на која не бисте помислили врло опасна!

Фото: Н. Скендерија

 

 

-Када је вруће, може доћи до сунчанице и топлотног удара. Размишљајте о томе да заштитите главу, пијте пуно течности и не уносите супстанце које имају раздражујуће дејство. Стално понављамо, без претеривања са алкохолом, топлота и алкохол у комбинацији изазивају геометријску прогресију повећавања дејства. Ових дана имамо и велики број алкохолисаних младих, и то у стању обезнањености, апелујемо на родитеље да не игноришу проблем ако се понавља на сваких неколико месеци, а њихово друштво да позову помоћ када виде да се ситуација отима контроли, рекла је докторка.

Када је у питању храна која расхлађује, она је саветовала да нам "природа буде савезник".

-Не пијте енергетска пића која ће имати неко инстант дејство, најбољи савезник нам је природа. Пијте воду, једите свеже воће и поврће, па затим рибу и лакшу храну. Потребно је да носимо лакше материјале и надокнадимо губитак минерала, рекла је докторка и упозорила да не можемо да "победимо" ни сунце, ни законе природе, али можемо себи да помогнемо да лакше прегурамо "паклене" температуре.

-Посебно пазите у деловима дана када се мења степен осветљења, дакле то су свитање и увече када пада вече. Тада будите пажљиви. Возачи и учесници у саобраћају не смеју да чекају да им позли и да се онесвесте, већ пре тога да се склоне у хлад или направе паузу. Када је купање у питању, ни случајно не скачите у воду, не улазите са пуним стомаком нити под дејством алкохола и психоактивних супстанци, рекла је докторка Јевтић.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО:

Подгорица "гори" на 45 Целзијуса у 14 часова

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".