Међутим када се загребе испод површине срж ТикТока су изазови. 

Како је ова мрежа најпопуларнији међу тинејџерима, али и млађом децом, важно је скренути пажњу на њих. 

Поента је да једна особа осмисли изазов док сви остали корисници апликације имају задатак да се одазову. Изазови доносе лајкове и популарност, као и могућност да видео постане "виралан", односно да се прошири по целом свету.

Неки до бизарних ТикТок изазова били су избељивање зуба хидрогеном, али и тренд који је подразумевао да се Тиктокери играју холокауста.

Међутим, постоје и далеко опаснији изазови са ове мреже који се могу завршити трагично. Ово су најопаснији.

"Блацкоут" изазов

Игра гушења односно онесвешћивања већ више од годину дана кружи интернетом, а састоји се у томе да учесници намерно прекидају доток кисеоника, покушавајући да изазову осећај који човек доживи непосредно пред смрт, односно пред губитак свести.

Нажалост, овај изазов је већ однео животе деце.

 

Изазов "ломљења лобање"

Овај изазов укључује троје људи који стоје један поред другог у низу. Када особа у средини скочи у ваздух, људи са стране би требало да својим ногама шутну ноге средње особе, која тако губи равнотежу. Опасни изазов довео је до многих повреда лобање, укључујуц́и преломе и потрес мозга.

Само у САД, 13-годишњи дечак је хоспитализован са озбиљним потресом мозга у Њу Џерсију, након што је у школи учествовао у изазову. Сличан инцидент догодио се у Масачусетсу у фебруару прошле године, када је девојчица, која је такође имала 13 година, завршила са потресом мозга у болници након што је извела изазов.

 

 

Изазов "бацања у ваздух"


У овом изазову, група људи стоји у кругу савијених глава. Затим бацају предмет у ваздух и нико у кругу не сме да се помери све док предмет не падне на некога.

Предмет, који може варирати од мале куглице до вец́их предмета, укључујуц́и бицикл, обично погоди некога од људи по глави или врату. Циљ изазова је изазвати некоме потрес мозга, што је заиста застрашујуц́и концепт.

Изазов са новчићем


Можда вам се чини да никоме не би пало на памет да стави нешто метално у електричну утичницу, али многи Тиктокери су управо то чинили у изазову са новчићем. Поента тог ТикТок изазова била је да особа гурне новчић иза телефонског пуњача који је делимично прикључен.

Новчиц́ у овом случају може да изазове варницу, оштец́ење електричног система и у неким случајевима пожар - ствара топлоту која може да изазове пламен иза зида, а да ви то не знате. Наравно, лако може повредити детету лице.

 "Ча ча" изазов

Овај ТикТок изазов намењен је возачима који треба да кривудају по целом путу у ритму песме "Цха цха слиде". Када текст песме каже "слиде то тхе лефт", односно скрени лево, возач нагло скрец́е у том правцу, често у супротну саобрац́ајну траку.

А ситуација губи контролу када наиђе део песме који "упућује" возаче да лудо скрец́у у оба смера без обзира на друге учеснике саобраћаја.

"Бригхт еyе" изазов

Мноштво корисника ТикТока учествовало је у овом изазову којим се наводно мења боја очију. Врло опасне методе којим се то наводно постиже наравно не успевају. Изазов је почео као шала, али су многи корисници ТикТока заправо веровали да би та сулудо опасна идеја могла да успе.

Укључује мешање избељивача, средства за дезинфекцију руку, желеа и креме за бријање у кеси. Затим се та смртоносна смеса ставља на очне јабучице и држи читав један минут. После смесе наводно очи изгледају светлије.

"Силуета" изазов

Упркос томе што овај изазов наводно промовише лепоту сваког облика тела, заправо може бити јако опасан по приватност корисника. У виралном изазову жене и девојчице, али и мушкарци „славе своје облине“ позирајуц́и на вратима у доњем вешу, док тамноцрвени филтер истиче њихову силуету.

Корисници се обично снимају у одец́и пре него што искључе светла, свлаче се у веш и праве секси позу испред слабо осветљеног оквира врата. Међутим, убрзо су се појавила упозорења корисницима ТикТока да не позирају голе или у доњем вешу - јер су на Јутјубу осванули туторијали који помажу предаторима да уклоне црвени филтер.

Можда се испрва не чини да овај изазов није опасан, али ваше наге фотографије лако могу завршити свуда по интернету.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".