Најмање 34 особе погинуле су након што је аутобус за Момбасу запао у реку Нити у Кенији, озлоглашену црну тачку дуж аутопута Меру-Наироби у недељу увече, пише лист Тхе ЕастАфрицан.

У извештају од понедељка ујутро, комесар округа Тхарака Нитхи Ноберт Комора такође је потврдио да је 11 људи преживело језиву несрећу, али је упозорио да би број смртних случајева могао да порасте пошто су озбиљно повређени.

Командир окружне полиције, Доната Чали, рекла је да су тела мртвих пребачена у мртвачнице у болницама. Напори за проналажење тела настављени су рано у понедељак на мосту на реци Нити.

Несрећа се догодила у 18.40 часова након што је аутобус, који је саобраћао из Мауе у округу Меру, пао са моста у реку око 40 метара испод.

Када је национални тим посетио место догађаја, затекао је личне ствари разбацане по целој клисури, док су гране дрвећа и вегетација биле сравњене од удара несреће. Покварена олупина аутобуса налазила се на обали реке. Мала гомила посматрача је још увек била на лицу места до понедељка ујутро.

На основу исказа сведока, аутобус који је кренуо ка Момбаси напустио је град Меру у недељу око 17 часова. Када је стигао до моста Нити, озлоглашене црне тачке, сведоци кажу да је изгледало као да је возач изгубио контролу док је аутобус јурио низ стрму падину највећом брзином пре него што је пао 40 метара у реку.

Сведоци су такође изјавили да су видели како је кров возила поцепан када је ударио у заштитне ограде пута, као и да се аутобус прво откотрљао у ваздуху, затим неколико пута низ стеновиту стазу пре него што је ударио у обалу реке.

- Овде се догодило неколико несрећа, али никада нисам видео ништа слично - рекао је локални становник Мартин Мурими.

- Приметили смо да се аутобус креће великом брзином. Прво је ударио у банкину и скренуо назад на пут док је возач покушао да га контролише. Одједном сам видео да је ударио у шине и спустио се до реке - додао је он.

Николас Мутеги, други сведок, рекао је да се аутобус кретао великом брзином када је ударио у заштитне ограде и пао у реку.

- Аутобусу мора да су отказале кочнице јер се кретао великом брзином када се несрећа догодила - рекао је он.

Након удара, сведоци су изјавили да су видели тела разбацана у води и на обали реке.

Менаџер спасилачког тима округа Тарака Нити Алекс Мугамби предводио је спасилачке операције на лицу места заједно са полицијом и грађанима.

Они који су били сведоци несреће такође су рекли да су аутобусу могле да се покваре кочницу док се спуштао низ падину Нити.

Ово је потврдио и Комора, који је према прелиминарним истрагама рекао да је аутобусу могло доц́и до отказа кочнице и да возач није могао да пређе оштар угао на мосту.

Неколико фаталних несрећа догодило се на мосту Нити који се налази око 10 километара од града Чука, што је довело до позива јавности да промени локацију.

У свом предизборном манифесту из 2017, гувернер Тхарака Нитхија Мутхоми Њуки је обећао да ће убрзати реинжењеринг моста у првих 100 дана на функцији како би се смањиле несреће.

Међутим, ништа се тек неће догодити, иако људи и даље губе животе и имовину у тешким несрећама.

За већину несрећа кривац је квар кочница.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".