Министарка Трас, фаворит кладионичара за победу на изборима за шефа Конзервативне странке, рекла је бившем министру финансија да би његов нагласак на балансирању владиних књига одвео економију у рецесију, пренео је Ројтерс.

- Урушавање економије да би се брже вратио дуг била би огромна грешка -  рекла је Трас.

Сунак, чија је оставка из владе раније овог месеца покренула Џонсонов пад, рекао је да ће план Трасове за смањење пореза "довести милионе људи у беду" и коштати конзервативце на следећим изборима.

Ко год буде дошао на место Џонсона, када буду били објављени резултати 5. септембра, наследиће неке од најтежих услова у Великој Британији последњих деценија, наводи Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

Сукоб Трасове и Сунака у ТВ дебати подвукао је поделе у британској владајућој странци око најбољег начина управљања економијом.

- Да ли неко мисли да је разумна ствар кренути у масовно задуживање у вредности десетина милијарди фунти и додатно подстаћи инфлацију? -  упитао је Сунак, који је више пута прекидао Трасову.

Брзо истраживање јавног мњења од 1.032 гласача, показало је изједначен утисак који су оставили код грађана.

По тој анкети, 39 одсто британске јавности сматрало да је Сунак био бољи током дебате, у поређењу са 38 одсто оних који су рекли да је то била министарка Трас.

Опозициона Лабуристичка партија саопштила је да оба кандидата током дебате нису понудила планове за решавање све веће кризе трошкова живота у земљи.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".