Нпортал је одлучио да направи низ прича посвећене једном од најпознатијих момака са београдског асфалта, а Дарко Ашанин серијал наставља се хапшењем и покушајем Дарковог атентата у грчком затвору.

Дарко Ашанин ухапшен је током летовања у Грчкој, 1995. године, због сумње да је као ликвидатор Удбе убио албанског политичког емигранта Енвера Хадрија у Белгији.

Боравећи иза решетака одређени затвореици видели су прилику да нападну Ашанина, па су тако албански држављани покушали да одузму живот Србина. 

На овај начин су, пре 27 година, српски медији извештавали о том догађају.

Покушај атентата у затвору

Судбина Београђанина Дарка Ашанина, кога су пре неколико дана напали и тешко повредили албански затвореници , у грчком централном затвору "Коридалос" и даље је неизвесна. Наиме, Апелациони суд у Атини требало би 8. децембра да донесе одлуку о екстрадицији белгијској полицији, која терети Ашанина за убиство Југословена албанске националности Енвера Хадрија, 1990. године у Бриселу.

Према информацијама београдских адвоката Боривоја Боровића и Томе Филе, који ових дана бораве у Атини, здравствено стање њиховог клијента је стабилно, мада су на његовом тело уочљиве повреде које су му нанела петорица пубњених албанских затвореника у "Коридалосу". Ашанина се тренутно налази у болници која је подземним ходницима повезана са затвором.

Боровић и Фила кажу да је група побуњених прекјуче упала у болничке боксове и узела као таоце неколико болосника. С обзиром на такву ситуацију, Ашанинова безбедност је причично угрожена, а ваља додати да ово није једини покушај ливидације Београђанина. Наиме, он је нападнут и у затвору на оструву Кос, непосредно након хапшења. Незвенично се помиње да су у његовом ћелију, док је спавао, упали нападачи и претукли га шипкама.

Фото: Архив Борбе

 

 

Случај "Хадири"

Иначе, када је реч о убиству Енвера Хадрија, правни заступници су пред Апелационим судом у Атини потпуно негирали Ашанинову умешаност у овај злочин, предочавајући обиље доказа који оповргавају оптужбе белгијске полиције.

Све, наиме, указује да Ашанин у време када је Албанац ликвидиран уопште није био у Белгији.

Енвер Харди убијен је у Бриселу, недалеко од стана у коме је живео.

Случај до данас није расветљен.

Ко је Енвер Хадири?

Енвер Хадри рођен је у Пећи. Отац му је стрељан као балиста.

Радио је као учитељ све до 1968. године, када је приступио албанској тајној служби "Сигурими". Пошто је то откривено, бежи  у Турску, да би затим у Белгији добио политички азил. Осим рада у "Сигуримију" прикључује се и КГБ и ЦИА.

Поуздано се зна да се неколико пута у Москви састао са високим официром КГБ Карниловим, док је у Америци непрестано одржавао контакт са сенатором Диоградијем, познатим човеком албанског лобија.

Божидар Спасић, бивши начелник у СДБ Југославије, изјавио је касније да је Хадри радио чак и за нашу службу. Спасић је после Хадријеве ликвидација јавно говорио да је то учинила наша Државна безбедност, по његовом налогу. Наводно, убице су двојица младића из Сарајева, настањени у Београду. А, све је, тврди Спасић, ирађено у сарадњи са белгијском полицијом. 

* Текст је објављен 19. новембра 1995. године у листу Експрес Политика. *

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Земунски клан - ретко виђене слике криминалне групе

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".