До сада је у 75 земаља света пријављено 16.000 случајева оболевања од мајмунских богиња са пет смртних исхода, док је у Србији је до 26. јула 2022. године регистровано десет потврђених случајева мајмунских богиња, саопштио је Батут.

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО), Тедрос Адхан Гебрејесус, на 2. састанку Одбора за ванредне ситуације Међународног здравственог правилника (у даљем тексту: Одбор), одржаном 21.7.2022. године, одредио је мајмунске богиње за јавноздравствену ванредну ситуацију од међународног значаја, узимајући у обзир ставове чланова и саветника Одбора, као и друге факторе у складу са Међународним здравственим правилником, иако није постигнут консензус по овом питању међу члановима Одбора.

Фото: Профимедиа

 

 

Генерални директор СЗО је дао низ препорука за четири групе земаља:

Група 1: Земље које нису пријавиле случај мајмунских богиња међу људима или нису пријавиле случај дуже од 21 дан.

Група 2: Земље које су у скорије време регистровале импортоване случајеве мајмунских богиња и/или у којима се региструје пренос вируса мајмунских богиња са човека на човека, укључујући кључне популационе групе или заједнице са повећаним ризиком од изложености.

Група 3: Земље са познатим или сумњивим преносом мајмунских богиња са животиња на људе, укључујући земље где је пренос регистрован сада или у прошлости, као и оне где је присуство вируса мајмунских богиња утврђено код животиња и земље у којима постоји сумња на заражавање животиња укључујући и новозахваћене земље.

Група 4: Земље са производним капацитетима за дијагностику, вакцине и терапију.

Поменуто је да је у овом тренутку ово епидемија која је концентрисана међу мушкарцима који имају секс са мушкарцима, посебно онима са више сексуалних партнера. То значи да је ово епидемија која се може зауставити адекватним стратегијама у кључним популационим групама. Стога је од суштинског значаја поделити информације и предложити мере за заштиту здравља, нарочито у популацији мушкараца која има сексуалне контакте са мушкарцима.

 

Епидемиолошка ситуација мајмунских богиња у Србији

Dо 26. јulа 2022. gоdinе rеgistrоvаnо је dеsеt pоtvrđеnih slučајеvа mајmunsкih bоginjа, оsаm nа tеritоriјi Bеоgrаdа i dvа nа tеritоriјi Vојvоdinе.

Svi slučајеvi su rеgistrоvаni mеđu оsоbаmа mušкоg pоlа uzrаstа 27 dо 44 gоdinе. Prеmа кlаsifiкаciјi zеmаljа, usvојеnој nа sаstаnкu Оdbоrа, Srbiја pripаdа Grupi 2.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".