Ким је то рекао током говора на обележавају 69. годишњице примирја у Корејском рату, који је оставио север и југ технички и даље у рату, према наводима севернокорејске новинске агенције КЦНА.

- Наше оружане снаге су се детаљно припремиле да одговоре на сваку кризу, а наша нуклеарна одбрана је спремна да се брзо мобилише у пуној снази, да делује прецизно и правовремено - казао је Ким, пренео је Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

Кимов говор је дошао након што су званичници Сеула и Вашингтона тврдили да је Пјонгјанг завршио припреме да изврши свој први нуклеарни тест од 2017. године.

Министарство за уједињење из Јужне Кореје саопштило је да постоји "могућност" за тестирања у време око обележавања годишњице, иако је министар рекао да "нема непосредних сигнала да ће се тако нешто догодити".

Фото: Танјуг/АП

 

Ким је рекао да Вашингтон са Сеулом наставља са "опасним, незаконским, непријатељским актима" против севера, и тражи да оправда своје понашање "демонизацијом" Пјонгјанга.

- Двоструки стандардни Америке, која све наше рутинске акције назива ''провокацијом'' и ''претњом'', док паралелно одржава са Јужном Корејом велике заједничке војне вежбе, што угрожава нашу безбедност - то је буквално као пљачка. То доводи билатералне односе до тачке са које скоро да нема повратка, води у сукоб - додао је Ким.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: УЗДАНИЦА РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Самоходни топ 2С7 Пион - чувена "Малка"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".